De Britse bessensector staat onder druk: vanwege stijgende kosten en een moeilijke marktsituatie zegt 37% van de Britse bessentelers te overwegen om de productie te verminderen of helemaal te stoppen met bessenteelt. Dat blijkt uit een onderzoek van branchevereniging British Berry Growers, dat 95% van de binnenlandse verkoop van Britse aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen vertegenwoordigt, zo geeft NFO aan.
Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde Britse bessentelers zegt dat hij geen winst meer maakt, en meer dan de helft (53 procent) beoordeelt zijn financiële gezondheid als slecht of extreem slecht. Dit, terwijl de waarde van de Britse bessenverkoop via de detailhandel het afgelopen jaar met een omzet van 1,87 miljard Britse pond een hoogtepunt bereikte. In de afgelopen twaalf maanden hebben consumenten een recordbedrag van £ 847,5 miljoen uitgegeven aan aardbeien.
Het onderzoek laat zien dat 84 procent van alle respondenten schat dat ze het nog maar twee jaar of minder volhouden zonder winst te maken. Aangezien bijna de helft van de telers (47 procent) geen winst maakt, zouden vier op de tien telers failliet kunnen gaan tegen het einde van 2026 als er niets verandert.
De omstandigheden voor Britse bessentelers zijn de afgelopen jaren enorm verslechterd; 89 procent van de telers die niet langer winstgevend zijn, zegt dat ze na 2020 geen winst meer hebben gemaakt. Dit is voor een groot deel te wijten aan de stijging van de productiekosten. De kosten van arbeid, meststoffen, verpakkingen en transport zijn de afgelopen vier jaar voor aardbeien gestegen met £ 836 per ton, voor frambozen met £ 1.911 per ton, voor bramen met £ 1.996 per ton en voor blauwe bessen met £ 2.326 per ton. Daarbij is meer dan de helft van de investering in het produceren van een bakje aardbeien arbeidsloon.
Nick Marston, voorzitter van British Berry Growers: "We moeten deze enquête zien als een wake-up call en een teken om dringend actie te ondernemen. De toekomst van deze geweldige sector hangt aan een zijden draadje. Als er niets aan wordt gedaan, zou het Verenigd Koninkrijk in de toekomst een enorme vermindering van de aanvoer van verse Britse bessen voor consumenten kunnen zien.
Inmiddels beginnen supermarkten te luisteren. Ze erkennen dat telers een eerlijk rendement nodig hebben om de gestegen productiekosten te dekken, anders stoppen ze gewoon met het telen van bessen. Relaties met supermarkten zijn echter de afgelopen jaren geschaad door het gebrek aan steun; 39% van onze telers zegt dat hun relatie met retailers nog nooit zo slecht is geweest.
We hebben steun nodig van retailers in de vorm van eerlijke rendementen, maar we hebben ook steun nodig van de overheid om ervoor te zorgen dat we een ononderbroken aanvoer van plukkers hebben tijdens ons hoogseizoen. Door de duur van het seizoensarbeidersvisum zou verlengd moeten worden van zes naar negen maanden. We roepen ook op tot een flexibel en sneller goedkeuringsproces voor bessenexporten uit het VK, zodat Britse telers kunnen profiteren van marktkansen in de EU en daarbuiten."
Bron: NFO