Het overwegend natte en bewolkte weer deze zomer heeft ook invloed gehad op de Zwitserse zachtfruitteelt. "We zien een toename van ziekten, vooral bij bramen en blauwe bessen, en de kersenazijnvlieg veroorzaakt in sommige gevallen grote problemen voor producenten. We hebben eigenlijk een paar dagen met temperaturen boven de 30 graden nodig om de populatie van deze vlieg te verminderen," legt Martin Egger uit, operations manager bij Tobi Seeobst AG in Egnach.
Aardbeien: Tot 50 procent verlies in het veld
De Zwitserse zachtfruitoogst begon half april met de eerste tunnelaardbeien. Een goede oogst in beschermde teelt werd gevolgd door een over het algemeen uitdagende oogst in de vollegrond, vertelt Egger. "Dit jaar begon de vollegrondoogst erg vroeg: het eerste fruit uit de Rijnvallei was al begin mei beschikbaar, en vanaf half mei konden we overal Zwitserse vollegrondsproducten leveren. Het prijsniveau is sinds het begin van het seizoen hoog en stabiel gebleven, omdat we nooit een volledige voorraad hadden. De gebruikelijke prijsverlaging tijdens het hoogseizoen bleef dit jaar uit."
Volgens Egger wordt buitenteelt in de zomer moeilijker. "Ook dit jaar zijn er planten met tot wel 50 procent uitval. Daardoor groeit de belangstelling voor beschermde teelt, vooral in kassen. Het aanvragen van de benodigde bouwvergunning is echter een langdurig en ingewikkeld proces."
Binnenlandse aardbeien uit beschermde teelt zullen naar verwachting beschikbaar zijn tot eind oktober.
Frambozen: Hoeveelheden bleven lang uit
Net als bij aardbeien was de prijsdaling voor lokale frambozen dit jaar niet zo uitgesproken. Egger: "We oogsten pas sinds een paar weken redelijke hoeveelheden frambozen, zo'n 30 ton per dag. Het prijsniveau was dan ook vrij hoog en stabiel sinds het begin van het seizoen, omdat het aanbod te laag was in verhouding tot de vraag."
Links: Frambozen zijn alleen verkrijgbaar in beschermde teelt
Rechts: Er wordt dit jaar een overvloedige oogst van bramen verwacht.
Blauwe bessen: Recordoogst ondanks ziektedruk
Eind juni zijn de blauwe bessen met veelbelovende volumes van start gegaan. "Ondanks de eerder genoemde ziekteproblemen verwachten we dit jaar een recordoogst," zegt Egger enthousiast. Door de hevige concurrentie is het echter soms lastig om lokale producten in de eerste helft van het seizoen te verkopen. "Omdat er geen importbeperkingen zijn voor blauwe bessen, concurreren Zwitserse producten direct met goedkopere importen uit landen als Nederland, Polen en Duitsland. Tot overmaat van ramp zijn de geïmporteerde bessen dit jaar zelfs iets goedkoper dan voorgaande jaren. Toch zien we dat Zwitserse blauwe bessen steeds populairder worden bij consumenten, ondanks hun hogere prijs."
Blauwe en rode bessen van Zwitserse teelt.
Bramen: Promoties bij de kassa zijn cruciaal
De belangrijkste bramenoogst begon in de tweede helft van juli. "We hebben momenteel een volledige aanvoer in Zwitserland. Voor de verkoop zijn we echter sterk afhankelijk van promoties op het verkooppunt. In voorgaande jaren hebben retailers slechts een paar promoties georganiseerd, wat leidde tot overschotten die de telers benadeelden. Dit jaar is dat anders: winkeliers zijn bereid om promoties te houden, zodat de grote hoeveelheden bramen goed kunnen worden verkocht," legt Egger uit.
Luchtfoto van het terrein van Egnach
Rode bessen en kruisbessen: regen schaadt de houdbaarheid
Het brede assortiment zachtfruit van Tobi Seeobst AG wordt aangevuld met rode bessen en kruisbessen. Dankzij de moderne ULO-opslag (Ultra Low Oxygen) kunnen deze bessen in sommige jaren tot ver in de herfst worden verkocht. "Helaas heeft de overvloedige regenval de houdbaarheid van het fruit negatief beïnvloed, waardoor het sneller bederft. In voorgaande jaren konden we Zwitserse bessen soms tot in december aanbieden, maar dat zal dit jaar zeker niet mogelijk zijn. Sterker nog, het is mogelijk dat we het verkoopseizoen vroegtijdig moeten beëindigen," besluit Egger.
Voor meer informatie:
Martin Egger, Betriebsleiter Egnach
Tobi Seeobst AG
Bucherstrasse 3
CH-9322 Egnach, Zwitserland
Tel: +41 (0)71 474 70 21
[email protected]
www.tobi-fruechte.ch