Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Perenvoorraad quasi nihil

Eind juni nog grote appelvoorraad in Frankrijk

Eind juni gaf de Franse landbouwstatistiekdienst Agreste een update van de appel- en perenvoorraden en de telersprijzen. "De appelvoorraden blijven hoog. Er zijn 19% meer appelen voorradig dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorraden peren zijn evenwel bijna allemaal opgeschoond. De telersprijzen voor appelen en peren blijven hoog vergeleken met vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde."

Appelen
"De appelvoorraden liggen 19% hoger op jaarbasis, maar 6% lager dan het vijfjarig gemiddelde. Voor de rassen Golden en Pink Lady blijven de voorraden bijzonder hoog, omdat de afzet pas later op gang is gekomen. De voorraden van rassen zoals Gala, Granny, Fuji en Canada zijn gedaald."

De telersprijzen voor appelen waren in mei 8% hoger op jaarbasis en 16% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Het frisse weer stimuleerde de consumptie van dit fruit ten koste van zomerfruit.

De export van Franse appelen steeg tussen augustus 2023 en mei 2024 met 18% ten opzichte van dezelfde periode in 2022/23. De export lag echter nog steeds 7% onder het vijfjarig gemiddelde. Binnen de Europese Unie was de export vooral sterk naar Italiƫ en Duitsland. De verzendingen naar derde landen steeg op jaarbasis naar China, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Peren
"Eind juni zijn de perenvoorraden vrijwel nihil en de prijzen liggen hoger dan het gemiddelde voor 2018-2022. In maart lagen de telersprijzen 12% hoger dan die van vorig jaar en 22% boven het vijfjarig gemiddelde."

Tussen juli 2023 en mei 2024 daalde de export naar de Europese Unie met 33% op jaarbasis en met 23% ten opzichte van het gemiddelde voor de periode 2018-2022. De afzet in Belgiƫ bleef sterk, terwijl deze in andere Europese landen daalde, vooral in Duitsland en Spanje. De export naar derde landen steeg met 9%, maar daalde met 1% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Bron: Agreste

Publicatiedatum: