Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sterke vraag naar Griekse kiwi's, maar prijs volgt marktsituatie niet"

"Het kiwiseizoen begon dit jaar met hooggespannen verwachtingen, want de vraag was meteen goed", zegt Ioannis Lamproulis van exporteur Oporello. "De oogst verliep soepel, er was slechts één probleem, namelijk een gebrek aan oogstmedewerkers in sommige regio's. De kiwi's werden op tijd geplukt, maar de opbrengst lag 30-40% lager dan vorig seizoen. Oporello slaagde er evenwel in de oogst van vorig seizoen te evenaren met 4.500 ton Hayward kiwi's en 500 ton Tsehelides kiwi's, een Grieks ras. Tot nu toe hebben we 80% van onze kiwi's verpakt en afgezet. Onze verkoop gaat nog door tot eind april."

Hoewel de vraag de hele tijd goed is geweest, weerspiegelt dit zich niet echt in de prijzen, legt Lamproulis uit. "We vragen hogere prijzen, aangezien we ongeveer drie keer meer hebben moeten betalen aan de telers dan vorig seizoen. Echter, in Europa, de VS, Canada en Azië lijken ze ons daarin niet te volgen. Het Iraanse aanbod speelt een rol in India en Chileense kiwi's lijken dat te doen op de markt in de VS en Canada."

Lamproulis stelt dat er enkele problemen waren met het weer tijdens de teelt. "In september had Thessalië met overstromingen af te rekenen en dat heeft zijn impact gehad in sommige teeltgebieden. Ook lijkt de kortere winter de opbrengst te hebben beïnvloed. Al met al loopt de afzet binnenkort ten einde en dus zijn we al bezig met de planning van het nieuwe seizoen."

Met het oog op de toekomst bouwt Oporello nieuwe CA-cellen voor de opslag van de kiwi's. Er worden ook investeringen voor andere producten verwacht, zegt Lamproulis. "Tot de zomer van 2024 zijn we bezig met het afronden van een investering in nieuwe koelkamers, waardoor we sterke en gezonde kiwi's in een gecontroleerde atmosfeer in kunnen bewaren. We zijn ook in gesprek met een wereldwijde fruitleverancier die van plan is te investeren in de Griekse markt. Dat gaat niet alleen over kiwi's, maar ook over appelen, kersen en steenfruit. Griekenland wordt steeds populairder vanwege de goede kwaliteit van zijn fruit. En de Griekse bedrijven worden moderner in de zin dat ze nieuwe technieken en modellen toepassen. Nieuwe markten verwelkomen onze producten en de feedback is over het algemeen positief. Dit geeft ons de kracht om meer in deze business te investeren."

Nu het kiwiseizoen bijna voorbij is, gaat Oporello zich ook op de export van ander fruit richten en zal het verschillende producten importeren om te voldoen aan de vraag van toeristen in Griekenland. "Het kiwiseizoen is bijna over, we exporteren ook nog wat appelen en peren en tegen mei verwachten we met de nieuwe oogst van kersen en steenfruit te beginnen. Griekenland zal deze zomer ook import nodig hebben van onder meer sinaasappelen, citroenen en appelen om te voldoen aan de enorme vraag van de toeristen op de Griekse eilanden. Wij willen meehelpen om aan die behoefte te voldoen", besluit Lamproulis.

Voor meer informatie:
Ioannis Lamproulis
Oporello
Tel: +30 2410972700 (Griekenland)
[email protected]
www.oporello.gr