In Swartland, een traditioneel graangebied in Zuid-Afrika, worden ook Wonderful granaatappelen geteeld, een robuust ras met een betrouwbare opbrengst en goede marktvraag. Met 70 hectare is Bovenvlei, dat geleid wordt door Debbie Theunissen, een van de grootste granaatappeltelers van Zuid-Afrika.
Het teeltbedrijf werd opgericht in 2011 en begon al in het vierde jaar te exporteren. Bovenvlei verwacht dit seizoen, dat in maart begint, ongeveer 2.000 ton te oogsten. Vanwege minder gunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen is dat ongeveer 10 tot 15% minder dan normaal.
"In het verleden begon de oogst meestal op 25 maart", merkt technisch manager Hendri Venter op, "maar dit jaar kijken we ernaar uit om al op 6 maart te beginnen. Het belooft een vroege start te worden!"
"We moeten kijken naar de realiteit in Zuid-Afrika. Dat betekent lange reisafstanden en uitdagingen in de opslag", stelt Elrita Venter, plantenpatholoog en directielid bij Bovenvlei, die interesse begon te krijgen voor ongewone teelten toen ze nog werkneemster was bij het ministerie van Landbouw. Toen ze een nieuwe carrière als teler begon, zette ze in op granaatappel als een hoogwaardig gewas dat ook op een klein areaal winstgevend kon worden geteeld.
Het Zuid-Afrikaanse granaatappelareaal beslaat ongeveer 1.000 hectare en is de afgelopen jaren onveranderd gebleven. Hendri merkt op dat granaatappel geen gemakkelijk gewas is om te telen. "Het is intensief, en omdat het een nieuwe sector is in het land, is er nog niet genoeg informatie beschikbaar over teeltpraktijken. Er is ook een beperkt aantal geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar voor toepassing tijdens de teelt en na de oogst."
Convenienceproduct en Midden-Oosten
Bovenvlei heeft een deel van de verkoop in eigen beheer, terwijl exporteurs de handel met bepaalde buitenlandse bestemmingen voor hun rekening nemen.
"We zijn tevreden met de interne kwaliteit van ons fruit, hoewel het een uitdaging blijft om windschade en zonnebrand in onze streek te beheren. Het kan leiden tot een lager percentage klasse I fruit en dus meer volumes voor de verwerkende industrie", legt hij uit. "De vraag naar klasse I fruit blijft hoog en bij Bovenvlei blijven we onze teeltpraktijken verbeteren om die kwaliteit te kunnen leveren."
"We exporteren ook naar verwerkers in de EU en het VK. Het is een groeiende markt voor ons vanwege de uitstekende interne kwaliteit met een hoge Brixwaarde en een goed gebalanceerde zuurgraad, het resultaat van onze droge hete zomers", voegt hij toe. In Europa wordt het fruit steeds vaker als convencienceproduct in de vorm van pitten verkocht.
Een aanzienlijk deel van de opbrengst van Bovenvlei gaat verder naar het Midden-Oosten. "En nu kijken we ernaar uit om in de toekomst ook nieuwe markten zoals Azië en de VS te kunnen betreden", merkt hij op.
Korte oogstperiode
De granaatappelen worden verpakt in pakstations van derden, waarvan Zuid-Afrika er niet veel rijk is. "Als we beginnen met verpakken, kan er nog steeds wat steenfruit in de koelopslag liggen in het pakstation. En tegen het einde van het seizoen begint het citrus al binnen te komen. We moeten de oogstperiode dus zoveel mogelijk inkorten", zegt Hendri. Tijdens de oogst neemt het aantal vaste medewerkers bij Bovenvlei toe van 35 tot meer dan 400.
Passiefruit als aanvulling
"Momenteel oogsten we ook passiefruit. Er zijn piekperiodes voor dit fruit: van half januari tot eind maart en daarna van eind april tot en met juli", legt Hendri uit. "We plukken twee keer per week. Het is zeer arbeidsintensief." Het passiefruit wordt voornamelijk verkocht op de lokale markt in Kaapstad. Export is nog toekomstmuziek.
"Het is nu met spanning afwachten hoe de situatie zal zijn in de haven van Kaapstad wanneer later in maart de export van de granaatappelen van start gaat."
Als wetenschapper zegt Elrita dat ze nog steeds verbaasd is over de complexiteit van een teeltbedrijf: "Als je alles in kaart brengt om efficiënt te kunnen werken in een context van diverse externe uitdagingen, is het zeker een van de meest opwindende sectoren, durf ik te beweren."
Voor meer informatie:Hendri Venter
Bovenvlei Farm
[email protected]
https://bovenvleifarm.co.za/