Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marfruit (Spanje)

"Egypte is niet alleen sterk in sinaasappelen, eigenlijk in alle AGF"

Met de "Teler van het Jaar"-prijs heeft de Spaanse telersvereniging Asaja Elche het familiebedrijf Marfruit in de bloemetjes gezet. Sinds de oprichting in 1976 door Pepito Marroquí is het bedrijf fors gegroeid. Terwijl de nadruk in de beginjaren lag op levering aan de Spaanse groothandelsmarkten, bereikt de teler met inmiddels ruim 1.000 hectare eigen teelt klanten en supermarktketens in meer dan 20 landen.


Pepito Marroquí en een werkneemster die de broccoli etiketteert

"In het begin teelden we de traditionele groenten en fruit die werden verhandeld op de Spaanse groothandelsmarkten", vertelt José Juan Marroquí, zoon van Pepito. "In 1998, na meer dan 20 jaar groei op de Spaanse markt, maakten we de sprong naar de export en kochten we een nieuw magazijn aan waarin we een groter pakstation konden uitbouwen. Tussen 2006 en 2008 nam het areaal fors toe en momenteel beslaat het ongeveer 1.000 hectare."

"Artisjok, spitskool en broccoli zijn onze hoofdproducten in de winter, meloen en granaatappel in de zomer. We telen allerlei soorten meloenen: gele, Galia, Piel de Sapo, etc. De eerste granaatappelen wordt rond 15 augustus geoogst. We telen ook de enige granaatappel met een beschermde oorsprongsbenaming: de Mollar de Elche granaatappel", vervolgt José Juan.

Nood aan bescherming EU-producten
Asaja Elche heeft de prijs waarmee het de rijke geschiedenis en het familiekarakter van bedrijf huldigt op zaterdag 2 maart uitgereikt. En daar werd natuurlijk ook volop gesproken over waar de telers vandaag de dag tegenaan lopen.

"De prijzen liggen erg laag", merkt José Juan op. "Dit jaar lijkt de vraag bovendien helemaal niet overeen te komen met de opbrengst in het veld."

"In alle landen is de koopkracht gedaald, maar er is ook de druk van de tuinbouw in derde landen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld nauwelijks naar de Verenigde Arabische Emiraten geëxporteerd, terwijl die markt doorgaans 10-15% van onze omzet vertegenwoordigt. Dat heeft natuurlijk te maken met het conflict in de Rode Zee en voor producten met lage winstmarges is het niet interessant om over te schakelen op luchtvracht. Vooral de concurrentie van Egypte speelt ons parten."

"Een tiental jaar geleden teelden we zoete aardappelen voor de export, maar in 2022 besloten we ermee te stoppen, omdat de oogstperiode van Egypte samenviel met die van ons en de knollen 40% onder onze prijs verkocht werden. Op dit moment wordt er gesproken over de Egyptische sinaasappelen, maar ze zijn eigenlijk gespecialiseerd in bijna alle groenten en fruit. En wat nog ontbreekt op hun lijstje, zal in de toekomst wel worden toegevoegd."

"Toch moet hier worden gezegd dat niet Egypte, maar wel Europa de vijand is. In Brussel moeten de wetten en eerlijke tarieven voor de Europese land- en tuinbouw worden vastgesteld. Hier betalen we alle werknemers een loon volledig volgens de wet, maar de salarissen verschillen hier enorm van die van andere landen waar soms zelfs nog kinderarbeid is. Ook de prijzen voor onder meer brandstoffen, elektriciteit, water en meststoffen zijn hier hoger."

"Wij moeten de milieuwetten respecteren, de CO₂-uitstoot verlagen en de MRL's naleven, terwijl het importproduct niet aan deze normen voldoet. Als we niet met dezelfde wapens strijden en als we geen wetten creëren die de EU-producten beschermen, zal de teelt in Europa helaas verdwijnen."


José Juan Marroquí

"Marfruit is een bedrijf van de tweede generatie. We zetten het werk van mijn vader voort en zorgen voor alles wat hij met zoveel moeite heeft bereikt. We zouden dan ook graag zien dat onze kinderen dit project kunnen voortzetten. Maar om jongeren warm te maken voor de tuinbouw moeten er eerst heel veel dingen veranderen", besluit José Juan.

Voor meer informatie:
Marfruit
Camino Cementerio, P-2 nº 196
03194 La Marina – Elche (Alicante) – Spanje
Tel: +34 965 419 062
[email protected]
https://marfruit.es