Tholen - Afgelopen december heeft Fruithandel Wouters de eerste volwaardige oogst van de PiqaBoo® gehad. Deze rode peer, die door zaakvoerder Kris Wouters als een 'nieuwe fruitsoort' wordt bestempeld, is één van de paradepaardjes van het familiebedrijf. "We hebben bewust gekozen om het grootste deel van de productie op de Europese markt te verkopen en dat is eigenlijk zeer vlot gegaan", zo vertelt hij.
PiqaBoo is van origine een Nieuw-Zeelands ras, maar begint langzaamaan zijn weg te vinden naar onder andere de Europese markt. Hier lag dan ook het idee van Fruithandel Wouters. "We weten dat de variëteit zeer geliefd is in China en Vietnam, maar hebben ons gefocust op de vermarkting op de Europese markt. De reden hiervoor ligt met name in het feit dat we niet enkel afhankelijk willen zijn van de verkoop naar Azië. We weten al dat het daar goed loopt, maar wilden kijken hoe de Europese consument deze 'onbekende' variëteit zou ontvangen. Hierin hebben we samengewerkt met Edeka in Duitsland en Delhaize in België, waarbij de feedback louter positief was."
Hierbij is ook bewust gekozen voor de maand december als startmoment van de verkoop. "Ons volume was nog niet zo groot dat we er maanden mee door konden gaan. Dan is december het moment bij uitstek voor een test als deze. Het weer werkt mee, omdat men sneller neigt naar een peer bij donkere, regenachtige dagen en bovendien zijn de consumenten rond de feestdagen sneller geneigd wat extra uit te geven voor speciale producten. Men bleek dan ook de meerprijs zonder problemen te willen betalen. Door het positieve seizoen willen we nu gaan kijken naar de volgende stap. Verkoopt het ook vlot als je in het voorjaar of bijvoorbeeld oktober verkoopt? Wat gebeurt er als je er een langere periode mee aan de slag gaat? Elk jaar leren we iets bij en volgend jaar zullen we de productie weer uit gaan breiden. Het is zeer fijn dat het positief ontvangen is, omdat je nooit weet hoe zoiets gaat lopen als je ermee start."
Kleinere maten voor Midden-Oosten
Het was namelijk even spannend, zo geeft Kris toe. De PiqaBoo is, zo stelt hij, namelijk geen peer die men in Europa kent. "Zo willen we hem dan ook niet vermarkten. Men wilde een variëteit, die meer als de appel was. Een peer die niet perfect gerijpt hoeft te zijn en lang knapperig blijft, met een kleur die voor menig consument even wennen was bij peren. Dit onderscheid wilden we ook duidelijk maken in de schappen, waardoor hij bij de exoten te vinden was. Tussen de mango's, avocado's en andere specialiteiten die in december te vinden zijn in plaats van tussen de appels en peren. Dan weet de consument dat ze iets unieks in huis halen en dat bleek te werken."
De focus lag dus met de grotere maten voornamelijk op de Europese markt, maar met de middenmaten werd vervolgens ook geëxperimenteerd in het Midden-Oosten. "De maten 65+ waren voor Edeka en Delhaize, maar met 60-65 hebben we gekeken of we nog andere markten konden bereiken. Nogmaals, van Vietnam weten we dat we er terecht kunnen, maar met deze maten besloten we te kijken naar Dubai. Ook dat is echter zeer positief verlopen. Dat was dit jaar nog met een palletje luchtvracht, waardoor het vrij prijzig was om daar te vermarkten. Echter kan dit in de toekomst natuurlijk naar containers groeien. Het is een mooie wetenschap om te hebben dat we in een jaar met kleinere maten niet bang hoeven te zijn dat we ze niet kwijt kunnen."
Samenwerking
Hoewel de PiqaBoo van origine in Nieuw-Zeeland geteeld wordt, ziet de handelaar het land niet per se als een concurrent. "Ze hebben een grotere productie, maar hierin zijn we door de verschillen in seizoenen juist complementair aan elkaar. Zo ben ik recent in Nieuw-Zeeland geweest om te zien hoe de teelt en handel daar verloopt. We hebben er contacten en het was zeer fascinerend om te zien tegen welke uitdagingen zij aanlopen. Die zijn heel anders dan wij meemaken, maar ik was positief verrast. Het is van oudsher meer een appelland, waar de peren lang weinig voorstelden. Met de PiqaBoo gaan ze echter in groten getale aan de gang. En ondanks dat er vaak wordt gesuggereerd dat ze er tegen veel uitdagingen aanlopen, waren de peren van goede kwaliteit. Het grootste probleem is eigenlijk dat ze onvoldoende koude-uren hebben in de winter, waardoor de peren moeilijker groeien. Echter wordt er veel onderzoek gedaan en lijken ze de teelt volledig onder de knie te hebben."
Het is ook de reden dat Kris buiten de eigen teelt aan het kijken is naar een samenwerking. "Zij richten zich meer op Azië, waar wij ons juist meer richten op Europa. Daardoor kunnen we buiten elkaars seizoenen complementair zijn aan elkaar. Je moet je handel niet in 1 mandje leggen. Wij kijken daarom mee naar hun handel richting Azië en de prijzen die ze krijgen. Aan de andere kant kijken zij ook naar Europa hoe de peren hier in de markt liggen. In de komende weken zal blijken in hoeverre die samenwerking tot stand komt."
Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
+32 (0)475283696
[email protected]
www.woutersfruit.be