In Turkije bevinden boeren en telers zich in een financieel moeilijke situatie, waarbij hun schulden bijna de 700 miljard lira (€21 miljard) benaderen, zoals gemeld door de Turkse editie van Deutsche Welle. Deze crisis is het resultaat van stijgende inputkosten, waaronder diesel, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, zaden en diervoeder, die de overheidssteun ver overschrijden.
Als gevolg hiervan zijn boeren steeds meer afhankelijk van leningen, wat hen naar onhoudbare schuldniveaus drijft. Deze crisis weerspiegelt de bredere uitdagingen in de landbouwsector in heel Europa, waar boeren protesteren tegen stijgende kosten, verminderde belastingvoordelen en concurrentie van goedkopere importproducten.
Baki Remzi Suiçmez, het hoofd van de Kamer van Landbouw Ingenieurs, benadrukte het ontbreken van dieselsubsidies in Turkije, een cruciale steun die in veel Europese landen wel beschikbaar is voor boeren. De Turkse Unie van Landbouwkamers meldt verontrustende prijsstijgingen van meststoffen tussen de 16 en 25 procent in 2023, naast scherpe stijgingen in de kosten voor voer en elektriciteit. De prijzen van diesel zijn het afgelopen jaar met 78,6 procent gestegen, wat een ernstige impact heeft op alle productiefasen.
Bron: turkishminute.com
Foto: Dreamstime