Tholen - Met strategische sourcingskantoren in Zuid-Afrika, Peru, Chili en Egypte en een inkoopkantoor in China bedient Jaguar the fresh company klanten op een vijftal continenten. "Die strategie werpt zijn vruchten af. Zo hebben we de afgelopen jaren in Egypte geïnvesteerd in onze eigen proeftuin waar we tal van nieuwe variëteiten testen, niet alleen voor de Europese markt, maar ook voor Azië", vertelt commercieel directeur Christian de Haas. "Zo testen we momenteel mandarijnenvariëteiten die we hier in West-Europa nauwelijks kennen. Het ontwikkelen van deze rassen is een weg van een lange adem. Het is een kwestie van testen, testen en testen en dan blijft het nog een hell of a job om keuzes te maken tussen de verschillende rassen, maar inmiddels hebben we de eerste commerciële aanplant staan. Uiteindelijk willen we met onze rassen in Egypte een lijn ontwikkelen van handsinaasappelen, perssinaasappelen en easy peelers van het vroege tot het late seizoen."
Christian de Haas
Toch heeft Jaguar geen ambitie om zelf in eigen teelt te stappen. "Wij zijn handelaar, geen teler. Daarom zien we veel meer in nauwe partnerships met onze telers, die wij verbinden aan ons wereldwijde verkoopnetwerk. Dat we dicht op de sourcing zitten, helpt ons daarbij. We leiden de mensen overal ter wereld zelf op en bieden onze klanten daarmee toegang tot de bron. Onze focus bij de afzet ligt op de retail- en foodservicemarkt. Binnen Europa is Nederland nog altijd de belangrijkste markt, maar afhankelijk van het product hebben we ook een goede positie in Frankrijk, Scandinavië en Oost-Europa. In China hebben we inmiddels een mooie positie opgebouwd, in India zien we onze afzet groeien en we zijn nu ook druk andere Aziatische markten aan het ontwikkelen, met een kantoor in Thailand in het vooruitzicht. Maar ook de Afrikaanse markt ontwikkelt zich sterk. Zo maken we tegenwoordig de beste prijzen voor Zuid-Afrikaanse appelen in Afrika zelf."
"Een groot voordeel is dat we een herkenbaar merk voeren. Het Jaguar merk roept bij onze handelspartners een imago op wat staat voor kwaliteit, specialisme, betrouwbaar en verantwoord. De sterke positionering van ons merk maakt dat we in toenemende mate in staat zijn nieuwe klanten aan ons te verbinden. De komende jaren zullen wij de lading van ons merk verder uitbouwen", aldus Christian.
Productfocus
De nieuwe strategie heeft bij Jaguar ook geleid tot een striktere productfocus. "Citrus en blauwe bessen zijn onze hoofdproducten, daar ligt de focus", benadrukt de commercieel directeur. "Aanvullend hebben we een positie in de markt van druiven, avocado's en gember. Maar de tijd dat klanten bij ons Spaanse vruchtgroenten konden kopen, is geweest. Binnen onze hoofdproducten hebben we nog zoveel te doen!" In overzeese blauwe bessen heeft Jaguar een prominente positie. "We behoren bij de top-5 importeurs vanuit Chili en zijn ook in Peru flink aan het groeien. De markt is wekenlang bijzonder hot geweest met grote tekorten en hoge prijzen. Inmiddels is de rust op de markt weer weergekeerd en liggen de prijzen weer op een normaal niveau. Hierdoor kunnen we ook weer andere markten bedienen", vertelt Trade Manager Lisan van Koppen. "We zien voor de blauwe bessenmarkt nog volop groeipotentie. We zien dat deze markt nog lang niet uitontwikkeld is en bij lagere prijzen worden er bijvoorbeeld veel meer grotere verpakkingen verkocht."
Lisan van Koppen en Christian de Haas
De verwachtingen voor het Egyptische citrusseizoen waren voorafgaand aan het seizoen hooggespannen. "Zo waren er pre-season de nodige Spaanse kapers op de kust in Egypte. Hierdoor is er in Egypte een bepaalde gekte ontstaan, maar de praktijk bleek weerbarstiger. Onder meer door ontwikkelingen in Israël en de perikelen rond de Rode Zee bleef de export naar markten als Bangladesh en het Midden-Oosten uit en kwam er veel meer druk op de Europese markt. Veel Spaanse bedrijven hebben bovendien gekort op hun programma's, wat zorgde voor veel meer fruit op de markt. In de eerste weken waren de prijzen nog goed, maar door het grote aanbod ontstond er al snel prijsdruk. Bovendien zorgde een overaanbod aan kleine maten voor een 'perfect storm'. Mogelijk zorgt de aanstaande Ramadan voor wat minder aanvoer op de markt", aldus Lisan.
Productbeschikbaarheid
Gevraagd naar de grootste uitdaging voor de business noemt Christian toch de productbeschikbaarheid. "Moeder Natuur zorgt de laatste jaren voor veel hoofdbrekens om de programma's in te vullen. We hebben altijd met een natuurproduct te maken gehad, maar pakweg tien jaar geleden hadden we toch wel een meer constante aanvoer. Zo hebben we met onze Chileense kersen dit jaar maar 10% van onze programma's naar Azië in kunnen vullen. Bovendien zijn de scheepsvertragingen aan de orde van de dag. Dat is nu met het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen actueel. Met het Egyptisch citrus worden 30% van de aankomsten bij binnenkomst door de NVWA gekeurd, ook dat werkt niet mee aan een vlotte doorstroom van onze handel. Bovendien hopen we dat de verhoudingen in de wereld wat vriendelijker worden. Er zit momenteel zoveel sentiment in de markt."
Voor meer informatie:
Christian de Haas
Jaguar the fresh company
Tel: +31 (0)180 750 556
[email protected]
www.jaguarthefreshcompany.com/