Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël Wilde, Bionext:

"Als het niet uit Den Haag komt, gaan wij het zelf en gezamenlijk maar doen!"

"Alweer een maand geleden koos Nederland voor een rechtsere koers. Het zal niemand verbazen dat deze verkiezingsuitslag een behoorlijke impact heeft op de duurzaamheidsbeweging", zo stelt Michaël Wilde. Hij ziet sinds de verkiezingsuitslag in zijn column niet alleen teleurstelling en somberheid, maar ook een nieuwe energie en vastberadenheid.

"Sinds de verkiezingen van 22 november leven wij in een nieuwe politieke werkelijkheid. Natuurlijk moeten wij afwachten hoe het reageerakkoord eruit gaat zien en wie in het nieuwe kabinet komt, maar het zal niemand verbazen dat de verkiezingsuitslag mij niet vrolijk stemt. Ik maak mij met name zorgen dat de urgente en noodzakelijke landbouw- en voedseltransitie vertraging zal oplopen en thema’s als biodiversiteit, bodem, milieu en klimaat minder hoog op de politieke agenda zullen komen te staan. Dat is wrang. De klimaatcrisis, vervuilde watersystemen, bodemverarming, verlies van biodiversiteit, stikstofemissies, bezorgdheid over dierenwelzijn en de gezondheid van agrariërs; al deze thema's zijn niet verdwenen met deze verkiezingsuitslag. Sterker nog, de problemen stapelen zich alleen maar verder op met alle consequenties van dien. Na een rondje ‘langs de velden bij landbouw-, voedsel- en natuurorganisaties’ kan ik concluderen dat deze zorgen breed gedragen worden. Toch hoor en zie ik ook iets anders, en daar wil ik het kort over hebben.

"Als het niet uit Den Haag komt, gaan wij het zelf en gezamenlijk maar doen!"
Ik zie een brede groep partijen (onder andere banken, supermarkten, ketenpartijen, boerenorganisaties, speciaalzaken, provinciale overheden, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties, onderzoeksorganisaties) die gezamenlijk concluderen dat wij met zijn allen nu aan zet zijn. Dat wij vooral vanuit de samenleving en het maatschappelijke middenveld het voortouw moeten nemen, nu wij minder mogen verwachten van het nieuwe kabinet. Zo van “Als het niet uit Den Haag komt, gaan wij het zelf en gezamenlijk maar doen!”. Die houding is op zichzelf niet nieuw voor de biologische sector, zo hebben wij het altijd al aangepakt. Wat wél nieuw is, is dat in de eerste plaats partijen (buiten de biologische beweging) actief, concreet en gezamenlijk aan de slag gaan met landbouw- en voedseltransitie. En dat er daarnaast een brede erkenning is dat biologische boeren een belangrijk onderdeel van de oplossing zijn.

Biokennisweek 2024
Hoe die samenwerking met de bovengenoemde partners verloopt en waarom biologisch vaak de antwoorden heeft op de vragen van vandaag? Daarover zal het gaan tijdens de Biokennisweek 2024: tijdens online kennissessies op 15 en 16 januari en live op de Biobeurs op 17 en 18 januari 2024 in Den Bosch. Onder de noemer “What’s Next?” staat deze week in het teken van de toekomst van biologisch. Er is veel informatie te halen (en te brengen) niet alleen in de gesprekken met meer dan 200 exposanten, maar ook tijdens de talloze online en live kennissessies en uiteraard tijdens het Bio aanschuifdiner op woensdagavond 17 januari."

Voor meer informatie:
Michaël Wilde
Bionext
030 2339970
[email protected]
www.bionext.nl

Publicatiedatum: