Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kleiner areaal in Spanje

"Bloemkool is een luxeproduct door beperkte beschikbaarheid"

Handelaren hebben deze winter veel moeite om bloemkool te vinden. De droogte en stijgende kosten hebben geleid tot een inkrimping van het areaal in Spanje. Bovendien is er opbrengstverlies door ongunstige weersomstandigheden, net als in andere Europese landen. De vraag ligt veel hoger dan het aanbod in Europa en er worden ongekende prijzen opgetekend.

“Bloemkool is bijna een luxeproduct geworden, vanwege de zeer hoge prijzen en de beperkte beschikbaarheid”, zegt de commercieel directeur van een teelt- en exportbedrijf uit Murcia. “Wanneer handelsbedrijven een tekort aan broccoli hebben, is er normaal gezien nog altijd de optie om bij te kopen bij onafhankelijke telers. Bij bloemkool is dit doorgaans iets moeilijker, maar dit jaar is het praktisch onmogelijk.”

Volgens de handelaar is het watertekort de doorslaggevende factor. “Het heeft al vele maanden niet geregend in Murcia en er worden steeds meer beperkingen opgelegd voor het gebruik van irrigatiewater in de belangrijkste teeltgebieden. Bovendien heeft het droge en te warme weer tijdens de aanplant ook geleid tot een aanzienlijk verlies van zaailingen en uiteindelijk ook tot lagere opbrengsten door de slechtere kwaliteit van de planten. Er zijn behoorlijk wat partijen met bloemkolen met een enigszins gele kleur, wat de markt niet wil.”

“Er is veel minder bloemkool aangeplant, omdat de teeltkosten de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen. We weten dat van de zaadhuizen, die melden dat de verkoop van zaden voor koolsoorten fors is afgenomen dit seizoen. Veel onafhankelijke telers zijn overgestapt van kool naar sla om winstgevendheidsredenen en omdat ze minder water nodig hebben. Met lagere kosten kunnen ze hogere opbrengsten behalen”, legt hij uit.

In Europa is er dus een groot tekort aan bloemkool, aangezien er ook in Bretagne weinig product is. “De stormen in Bretagne hebben een verwoestende impact gehad op de teelt. We hebben belachelijke prijzen van tot wel €30 euro voor een krat met zessen gezien. Door het gebrek aan water in de provincie Sevilla was de aanplant er behoorlijk vertraagd en begint de eerste oogst nu pas. Er wordt verwacht dat deze trend van laag aanbod en hoge prijzen gedurende het hele seizoen zal aanhouden, al kan de situatie op bepaalde momenten iets verbeteren”, zegt de exporteur.

“Bloemkool is een gewas geworden voor specialisten”, beweert hij verder. “Wie continu kwaliteitsbloemkool van een mooie witte kleur kan leveren, wordt goed betaald.”

Publicatiedatum: