Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavische pruimenexport bereikt recordhoogte door EU-vraag

Volgens de Moldova Fruct Association werd begin december ongeveer 78.000 ton pruimen van de oogst van 2023 vanuit Moldavië naar 31 landen wereldwijd geëxporteerd. Landen van de Europese Unie importeerden bijna 60.000 ton van deze pruimen. Volgens analisten van EastFruit is dit een historisch record voor de pruimenexport en een historisch record voor leveringen aan de EU.

In 2022 is ongeveer 37.000 ton pruimen door Moldavische telers en handelaren naar 22 landen verladen, waarvan 24.000 naar de EU. In 2021 bereikte de export 53.000 ton, waarvan 27.000 ton naar de EU.

In december 2023 werd de export van Moldavische pruimen voortgezet, maar voornamelijk naar Roemenië. Veel deskundigen geloven dat de pruimenexport eind 2023 waarschijnlijk net iets minder dan 80.000 ton zal bedragen. Volgens handelaren liggen er nog steeds pruimen in aanzienlijke hoeveelheden in de opslag: vele honderden, maar nauwelijks duizenden tonnen. Aan de andere kant zijn deze producten verspreid over een aanzienlijk aantal opslagfaciliteiten en, wat belangrijk is, ze bestaan voornamelijk uit fruit van Chinees-Japanse rassen. In de late herfst en winter verkopen dergelijke pruimen goed op de binnenlandse markt van Moldavië.

Tijdens deze periode zijn pruimen van Chinees-Japanse rassen al standaard aanwezig in de schappen van supermarkten en in de retail in Chisinau en worden ze meestal aangeboden voor meer dan € 1,83-€ 2,74 per kg. De gemiddelde consument ziet zo'n pruim niet langer als een exotische fruit, maar velen beschouwen het als een exclusief importproduct, wat in de meeste gevallen niet zo is. Retailers proberen dit stereotype niet altijd tegen te ontzenuwen door Moldavië als land van herkomst op de etiketten te vermelden, waarschijnlijk omdat ze geloven dat de importstatus extra waarde aan het product toevoegt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: