Zeggen dat het een zwaar jaar is geweest voor de Ierse telers is een understatement. Droogte, maar ook overstromingen en drassige velden hebben de teelt en de oogst voor veel uitdagingen gesteld. En dan zijn er nog de hoge teeltkosten en nauwelijks evolutie in de verkoopprijzen.
Stephen McCormack, directeur bij McCormack Family Farms uit County Meath, Ierland, zegt dat hij zich geen stressvoller jaar kan herinneren in zijn hele carrière.
“We konden in juli drie weken lang niets zaaien omdat het te nat was. En dus hadden we veel moeite om in augustus en september lokaal product op de markt te brengen. In juni smeekten we nog om neerslag na de droogteperiode, maar nadien hoopten we alleen maar dat het zou stoppen met regenen. Ik ben eigenlijk enorm blij dat het teeltseizoen voorbij is."
“En niet alleen hier in Ierland hadden we het moeilijk. Normaal kunnen we importeren uit Europa als we tekorten hebben, maar ook in andere landen hadden ze extreem weer en tekorten. En wanneer we product konden krijgen, hadden de veerboten vertraging. De dienst was onbetrouwbaar, dus in plaats van één of twee dagen duurde het soms drie tot vijf dagen voor het product hier was.”
Stephen zegt dat telers bekend staan om hun veerkracht, maar velen, inclusief hijzelf, hebben dit jaar grote verliezen geleden. En dat maakt het moeilijk voor de toekomst. “We kunnen geen twee zeer slechte jaren op rij aan. En al het gepraat over klimaatverandering baart ons nog meer zorgen. Is dit nu echt de manier waarop ons weerpatroon gaat veranderen? Ik hoop van niet. Dit jaar was uitzonderlijk slecht en als het volgend jaar weer zo is, zal de voedselproductie in ernstige problemen komen. Het is niet zoals in de maakindustrie: ons hele levensonderhoud hangt af van een teeltperiode van 4 tot 12 weken na de zaai of aanplant van een gewas. Als je dan de gewassen verliest na alle kosten en moeite te hebben gedaan om het op de markt te krijgen, moet je besluiten dat dit niet meer duurzaam is."
McCormack teelt kruiden en baby leaf van mei tot en met oktober en importeert voor de rest van de winter en het vroege voorjaar. Stephen zegt dat het Origin Ireland-label op de zakken met sla en kruiden een enorm voordeel is in de afzet, maar je kunt niet winnen van Moeder Natuur.
“De verkoop dit jaar is ook ondermaats geweest, mede door het koude en natte weer, want dan eten mensen minder sla. We hebben ook nog geen substantiële toename in de verkoopprijzen gezien richting retail en groothandel om onze hogere inputkosten te dekken. Ook dat is een groot probleem voor ons bedrijf. We begrijpen dat het niet gemakkelijk is om de prijzen te verhogen, maar we moeten realistisch zijn. Een daling van de Ierse opbrengst betekent meer import en dit zal de prijzen nog hoger duwen. Als dat gebeurt − en het zal gebeuren, want ieder jaar geven enkele telers er de brui aan − zal het te laat zijn om te zeggen dat we beter onze telers hadden ondersteund."
Arbeid blijft ook een groot probleem. Zonder personeel draaien bedrijven niet. Ondanks een slecht jaar zegt Stephen dat hij nog steeds investeert in machines om de afhankelijkheid van de handenarbeid en het gebruik van chemicaliën voor onkruidbestrijding te verminderen. Hij hoopt tegen 2025 het gebruik van chemicaliën voor onkruidbestrijding tot nul te herleiden.
“Ik hou er niet van om alles alleen maar zwart te zien. We moeten gewoon doorgaan met het produceren van voedsel. En dus moeten we hopen dat Moeder Natuur volgend jaar iets aardiger is voor ons."
Voor meer informatie:
Stephen McCormack
McCormack Farms
Tel: +353 46 902 56 95 (Ierland)
[email protected]
www.mccormackfarms.ie