Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iraanse kiwi-export gestart naar EU via Griekenland

In Iran zijn de eerste kiwi's weer geoogst. Volgens Amirhossein Azizi van exporteur Bezhit ziet het seizoen er veelbelovend uit. De vraag op de internationale markt is hoog en er zijn enkele positieve ontwikkelingen voor de Iraanse sector, zoals de heropening van de Indiase markt.

"Met een oogst van ongeveer 300.000 ton per jaar is Iran de vierde grootste kiwiteler ter wereld. We hebben een grote binnenlandse markt en daarnaast wordt ons fruit tegen concurrerende prijzen naar meerdere markten geëxporteerd, waaronder de GOS-landen, India, Saoedi-Arabië en andere Arabische landen in de Golf."

"De maatsortering is eerder groot dit jaar. We hebben grotere kiwi's dan Griekenland, wat zeer bemoedigend is gezien het succes van de Griekse export dit jaar."

Nog voor de start van het seizoen was er op exportvlak goed nieuws voor de sector. Na een lange periode zonder export naar India werden in september nieuwe protocollen van kracht. "Het aantal pakstations dat nu naar India mag exporteren is vrij aanzienlijk. Ook wij hebben de licentie op zak om kiwi's naar India te verzenden", zegt Azizi.

De exporteur verwacht ook een sterke vraag vanuit Griekenland. "Vanwege de hoge vraag naar Griekse kiwi's worden de Iraanse kiwi's in relatief grote volumes naar Griekenland geëxporteerd, om van daaruit vervolgens te worden geëxporteerd naar de Europese markt."

Volgens de exporteur zal de logistieke factor cruciaal zijn voor het succes van het seizoen. "De opslag en de verwerking maken het verschil. We besteden daar veel zorg aan om te voorkomen dat het fruit wordt geïnfecteerd door schimmels en andere micro-organismen. We desinfecteren het fruit bijvoorbeeld voordat het in de koelkamers wordt opgeslagen. De verpakkingen voor de opslag moeten de nodige openingen hebben voor verluchting, maar ook voldoende sterk zijn en vrij van scherpe uitsteeksels die het fruit kunnen beschadigen", legt Azizi uit.

"We focussen ook op het vermijden van gewichtsverlies door waterverlies na de oogst", vervolgt Azizi. "Vochtverlies wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur, de temperatuur van het fruitweefsel en de snelheid van de luchtcirculatie, maar vooral door de relatieve luchtvochtigheid in de opslag bij nul graden Celsius. Gewichtsverlies kan gepaard gaan met een vermindering van de stevigheid van het weefsel. Voor de beste resultaten raden we het gebruik van plastic dozen met een maximale hoogte van 30 cm aan voor de koude opslag. We hebben ook de capaciteit om kiwi's in verschillende maten te sorteren en te verpakken voor alle marktbehoeften en specificaties."

Voor meer informatie:
Amirhossein Azizi
Bezhit
Tel: +98 911 159 6013 (Iran)
[email protected]
www.bezhit.com

Publicatiedatum: