Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verse knoflook interessant alternatief voor Spaanse telers"

Na meer dan 10 jaar te hebben gewerkt bij een grote knoflookcoöperatie in de Spaanse regio La Mancha, waar hij de impact had gezien van de concurrentie van het Chinese product, besloot Miguel Antonio Olivares in dezelfde sector een andere richting in te slaan. In 2001 richtte hij zijn eigen bedrijf La Olma op.

“Sindsdien ben ik gespecialiseerd in de teelt van groene of verse knoflook. Deze knoflook wordt vooral aan de Middellandse Zee geteeld, en in Spanje in de Valenciaanse Gemeenschap. Hier in Cuenca, in het binnenland, ben ik ongeveer de enige die dit product teelt, ondanks het feit dat de provincie Cuenca de bakermat is van de knoflookteelt in Spanje. De jonge knoflook van de kust komt vooral in het voorjaar op de markt, ik lever het jaarrond. En dat is meteen ook mijn sterkte.”

“Ik werk al 21 jaar samen met Spaanse supermarktketens als El Corte Inglés, Ahorramás en La Despensa. Van latere datum is de samenwerking met Mercadona en sinds september met Carrefour. Ik heb ook nog geleverd aan gerenommeerde chef-koks zoals Martín Berasategui.”

Het geheim van deze groente is dat er twee soorten van hetzelfde geslacht worden geteeld, afhankelijk van de tijd van het jaar: Allium sativum (knoflook) van januari t/m juni en Allium porrum (knoflook-prei) van juli t/m december. “Dit jaar zal de overgang van knoflook-prei naar knoflook vroeg plaatsvinden, in tegenstelling tot vorig jaar, toen problemen in de teelt van Allium sativum en de marktsituatie ons dwongen langer door te gaan met Allium porrum.

“Het is een zeer arbeidsintensieve teelt. Ik heb 12 vaste medewerkers, maar het is steeds moeilijker om mensen te vinden voor het werk op het land. Daarom denk ik ook dat deze teelt in het algemeen toch afneemt. Veel supermarktketens zitten gedurende meerdere maanden zonder product. Afgelopen voorjaar was er in februari/maart een moment van schaarste en de grote Spaanse supermarktketens kwamen bij mij aankloppen. Gezien de goede vraag en het gebrek aan volumes ben ik er volledig van overtuigd dat verse knoflook momenteel een zeer interessant alternatief is voor vollegrondstelers.”

“En door de consumptie te promoten, zou de vraag nog groter kunnen zijn. Verse knoflook kan een uitweg bieden aan telers die het moeilijk hebben met andere gewassen. Vooral telers van gedroogde knoflook zien op de Europese markt zware concurrentie met de Chinese knoflook die via Engeland binnenkomt.”

“Ik lever het verpakte product voor een prijs die per kilo boven de 7 euro ligt, maar dat is een zeer correcte prijs gezien alle teeltkosten”, vertelt Miguel Antonio. “Kopers vertellen me dat bij een tekort aan Spaans product er verse knoflook uit Egypte wordt geïmporteerd, maar daar zijn de arbeidsomstandigheden minder goed en is er een losser beleid qua gewasbeschermingsmiddelen. Het is dus jammer dat er niet meer Spaanse teelt is.”

“Bij La Olma staan we alvast open om samen te werken met andere Spaanse telers om het handelsvolume te kunnen verhogen. Bovendien zijn er op ons veld steeds grotere problemen met het water. Het zou dus goed zijn om verse knoflook te kunnen telen zonder de limieten van de waterputconcessies te overschrijden.”

Voor meer informatie:
La Olma
Polígono Industrial La Serna, parc. 11
16630 Mota del Cuervo (Cuenca) - Spanje
Tel: +34 967 182 557
[email protected]
www.laolma.es

Publicatiedatum: