Met de aankomst van primeur aardappelen uit Cyprus en Italiƫ veranderde het aanbod enigszins. Volgens de BLE genereerden de aanbiedingen echter nog steeds weinig aandacht, omdat ze enerzijds te duur waren en anderzijds de kwaliteit van bewaaraardappelen nog steeds overtuigend was. De handel was over het algemeen rustig en de prijzen bleven meestal op het vorige niveau.
De oogst van consumptieaardappelen in Duitsland is voor de derde keer op rij gekrompen, meldt AMI. Vergeleken met het toch al schaarse voorgaande jaar is er een tekort van ongeveer vier procent. De daling in het noorden ligt ver boven het gemiddelde. In het westen en zuiden werden daarentegen iets meer aardappelen geoogst, hoewel de oogst in bijvoorbeeld Beieren opnieuw onder het gemiddelde lag. In het noorden is de daling waarschijnlijk vooral te wijten aan de verschuiving van areaal voor consumptieaardappelen naar de teelt van industrieaardappelen.
Omdat sommige producten al verkocht waren tegen de tijd dat ze de bewaring ingingen, slonken de voorraden nog meer. Over het geheel genomen zou de daling van de voorraden iets meer dan 10% kunnen bedragen. Naast het noorden zullen naar verwachting ook de voorraden in het westen kleiner zijn dan in 2022. Het beeld is heel anders voor aardappelen voor de fritesproductie. Hun oogstvolume groeide met 12%.
Niedersachsen:
De kersthandel kwam goed op gang, terwijl aan de toegenomen vraag kon worden voldaan. De winterse omstandigheden bemoeilijkten het aardappeltransport.
Rheinland-Pfalz:
De telersprijzen blijven stabiel. Veldaardappelen zijn door het weer van de markt verdwenen en er worden bijna alleen nog maar bewaaraardappelen verwerkt. De markt voor consumptieaardappelen is in evenwicht, het aanbod wordt volledig gebruikt. De bewaaraardappelen zijn meestal van goede kwaliteit, de partijen werden zorgvuldig gesorteerd voor de opslag. Met normale seizoensverkopen wordt rond de feestdagen een opleving van de verkoop af teeltbedrijf verwacht. Tol en gekoeld transport maken de logistiek duurder.
NRW:
De vraag op de markt voor consumptieaardappelen blijft gunstig. Het legen van de opslag vordert snel. Relevant op de industriƫle markt zijn de nog te oogsten aardappelen. Het lijkt nu al zeker dat een deel van de oogst definitief verloren gaat.
Schleswig-Holstein:
De telersprijzen bleven deze week onveranderd. Er is een grote prijsmarge afhankelijk van kwaliteit en opslag. Sinds het begin van de maand lopen speciale acties in de retail, wat resulteerde in iets hogere afzetvolumes. Op dit moment is het echter niet mogelijk om hogere prijzen door te drukken. Zelfs na persberichten in de afgelopen week over niet geoogste aardappelvelden als gevolg van natte omstandigheden en het begin van de winter, is er geen aanhoudende stijging van de vraag waargenomen. Vooral industrieaardappelen lijken meer last te hebben van deze omstandigheden.
Hessen:
Er zijn geen prijswijzigingen op de Hessische aardappelmarkt ten opzichte van de vorige week.
Bayern:
Een kleine aardappeloogst treft een grote vraag, vertelde Johann Dittenhauser, junior manager van Agropa, aan het weekblad DLV. "Vorig jaar lag de oogst van 1,4 miljoen ton in Beieren ongeveer 20% onder het langetermijngemiddelde. De afzet eindigde relatief vroeg in maart, wat nog steeds invloed heeft op de markt. Vanaf dat moment moesten gaten worden gedicht en producten vroeg op de markt worden gebracht."