Tomaten, aangeprezen door de American Heart Association (AHA) vanwege hun kaliumgehalte, hebben aanvullende hartgezondheidsvoordelen aangetoond in een Spaanse studie waarbij meer dan 7.000 volwassenen van 55 tot 80 jaar betrokken waren. Het onderzoek toonde aan dat de dagelijkse consumptie van één grote tomaat (ongeveer 113 gram) het risico op hoge bloeddruk mogelijk met maximaal 36% kan verminderen. De studie, gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, duurde drie jaar en omvatte deelnemers met hoge risicofactoren voor hartproblemen, zoals diabetes, roken, hoog cholesterol, obesitas en een familiegeschiedenis van vroegtijdige cardiovasculaire ziekten.
Bij aanvang van de studie had al meer dan 82% van de deelnemers een hoge bloeddruk. Ze werden ingedeeld in drie groepen op basis van hun hypertensieniveaus.
Deelnemers vulden vragenlijsten in over voeding en lichamelijke activiteit, en de dagelijkse tomatenconsumptie werd bepaald op basis van bijvoorbeeld verse tomaten, tomatensaus en gazpacho. De studie observeerde een opmerkelijke associatie tussen verhoogde tomatenconsumptie en lagere bloeddrukmetingen.
Vergeleken met de groep met de laagste consumptie (42 gram of minder), toonde de groep met de hoogste consumptie (ongeveer 113 gram of meer) een 36% lager algemeen hypertensierisico. Bovendien was er een significante vermindering van de diastolische bloeddruk (0,65 mmHg lager) in de groep met gemiddelde tomatenconsumptie in vergelijking met de groep met de laagste consumptie.
Hoewel het onderzoek aangaf dat tomaten mogelijk kunnen helpen om de bloeddruk onder controle te houden, bleken de dalingen in zowel de bovendruk als onderdruk alleen significant te zijn bij deelnemers met milde hypertensie (graad 1), niet bij degenen met hogere bloeddrukniveaus. De auteurs suggereren dat het ontbreken van een vergelijkbare positieve associatie bij hogere niveaus van hypertensie zou kunnen komen doordat de deelnemers in de studie over het algemeen ouder waren en al langere tijd last hadden van hoge bloeddruk toen ze aan het onderzoek begonnen.
Bron: www.everydayhealth.com