Satsuma's konden uitsluitend uit Turkije worden geïmporteerd, wat resulteerde in een toenemende beschikbaarheid van dit fruit. De kwaliteit van de Satsuma's liet over het algemeen niets te wensen over en ze waren doorgaans gemakkelijk te verkopen. In Berlijn varieerde de prijs tussen €11 en €15 per pak van 9 kg. Desondanks gaf het Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) aan dat Satsuma's over het algemeen slechts een aanvullende rol speelden in het assortiment, gedomineerd door Spaanse clementines. Clemenules en Oronules, die kwalitatief zeer goed waren, werden dan ook zonder veel moeite verkocht.
Toch was het niet altijd mogelijk om overschotten te vermijden door de toegenomen leveringen, ondanks het feit dat het koude en natte weer en het komende adventseizoen voor meer belangstelling zorgden. Italiaanse clementines met bladeren werden zeer goed ontvangen in Berlijn, vanwege de uitstekende smaakkwaliteit.
De eerste partijen Marokkaanse producten kwamen aan in Frankfurt, maar trokken nauwelijks de aandacht. Er worden ook leveringen uit Marokko verwacht in Hamburg in week 48. Mandarijnen uit Zuid-Afrika, Peru en Chili bleven beschikbaar op de markt, maar hun relevantie verminderde doordat de vraag van klanten afnam. Dit resulteerde in dalende prijzen in plaats van een stijging.
Appelen
Binnenlandse Elstar, Jonagold, Boskoop en Wellant bleven de basis van het assortiment vormen. Cox Orange en Topaz hadden iets van hun relevantie verloren. De eerste Jumani verscheen in Berlijn, waar ze €1,50 per kg kostten. De belangrijkste rassen uit Italië waren Royal Gala en Golden Delicious, die net als Pink Lady prominenter werden.
Peren
De Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria domineerden, maar waren nog steeds erg duur, vergelijkbaar met Williams Christ van dezelfde bron. In München moesten de handelaren hun prijzen zelfs nog eens verhogen. Dit maakte dat de vraag daar stilviel, waardoor klanten zich steeds meer wendden tot de Turkse Santa Maria en Deveci.
Druiven
De aanwezigheid van de dominante Italiaanse partijen nam langzaam maar zeker af, in lijn met het seizoen. De prijzen, die al vrij hoog waren, moesten op sommige plaatsen nog eens verhoogd worden, waardoor de verkoopmogelijkheden aanzienlijk beperkt werden.
Sinaasappels
Het Spaanse aanbod zette duidelijk de toon: Navelina stond bovenaan het assortiment. De beschikbaarheid was toegenomen, wat meestal resulteerde in dalende prijzen. Newhall uit Portugal en Fukumoto uit Italië verkochten gemakkelijk in Frankfurt. Italiaanse Navelina en Newhall met blad maakten het aanbod in München compleet.
Citroenen
Op alle markten heerste hetzelfde beeld: Spaanse en Turkse leveringen waren toegenomen. Aan de vraag kon zonder moeite worden voldaan. Om de verkoop te versnellen en voorraden te vermijden, verlaagden de handelaren hun eerdere prijzen enigszins.
Bananen
In het algemeen waren vraag en aanbod voldoende in evenwicht. De retail kon daarom meestal de prijzen van vorige week handhaven. Alleen in Keulen waren er lichte dalingen voor het primaire merk uit Panama en tertiaire merken uit Colombia.
Bloemkool
Er waren aanbiedingen vanuit verschillende landen, waarbij Italiaanse en Duitse producten de basis van het assortiment vormden. Daarna volgden Nederlandse, Belgische en Spaanse partijen. Leveringen uit Frankrijk, Polen en Turkije maakten het assortiment compleet. Door het naderende einde van het Centraal-Europese seizoen was het aanbod beperkt.
Sla
IJsbergsla was bijna uitsluitend verkrijgbaar vanuit Spanje, Turkse, Belgische en Nederlandse leveringen waren slechts selectief beschikbaar. De Spaanse leveringen waren toegenomen. Belgische en Italiaanse slasoorten domineerden het sla-assortiment, met binnenlandse en Nederlandse slasoorten die het assortiment afrondden.
Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt. Het Nederlandse aanbod was op alle markten beschikbaar, hoewel lang niet in alle maten. Na de scherpe prijsstijging van twee weken geleden en de prijsverlagingen van de week ervoor, zette de dalende trend zich voort.
Tomaten
Trostomaten kwamen voornamelijk uit Nederland, Turkije en België, terwijl cherrytomaten voornamelijk uit Italië, Nederland en Spanje kwamen. Belgische en Turkse partijen waren de belangrijkste bronnen van vleestomaten. Vooral de ronde tomaten kwamen uit Turkije, Marokko en België.
Zoete paprika's
Het Spaanse aanbod stond nu onbetwist aan de top van het assortiment. Ze werden geflankeerd door Turkse import. Aanvoer uit Marokko maakte het plaatje compleet. De Nederlandse, Belgische en Poolse seizoenen naderden hun einde: de leveringen bleken beperkt en de handel werd op sommige dagen volledig afgelast.
Bron: BLE