Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opinie van Claudio Gamberini (Italië)

"Verpakkingsregels zouden niet van bovenaf moeten worden opgelegd"

"Niemand wil de milieuproblemen bagatelliseren en we zijn het er allen over eens dat er strategieën nodig zijn om de vervuiling te beheersen en klimaatverandering een halt toe te roepen. Maar we moeten gezamenlijke, doordachte en realistische keuzes maken. Ook voor de AGF-sector", zegt Claudio Gamberini over de verordening betreffende verpakkingen en verpakkingsafval waarover op 22 november wordt gestemd in het Europees Parlement en op 18 december in de Europese Raad.

Claudio Gamberini

Gamberini is een expert in de groente- en fruitsector met een lange staat van dienst als inkoper voor de retail en momenteel als consultant voor bedrijven. "Tegenwoordig is 50% van de groenten en fruit verpakt. Dat heeft een reden. De verpakkingen elimineren zou ernstige gevolgen hebben. Ten eerste zou de voedselverspilling toenemen omdat groenten en fruit, ook de minder delicate, sneller bederven als ze worden blootgesteld aan manipulatie door de consumenten in de verkooppunten."

"Daarnaast zouden de premiumlijnen van ready-to-eat fruit verdwijnen, want die producten moeten absoluut beschermd worden. Ook kaki is een heel delicate fruitsoort."

"En daarbij zouden de kosten voor de supermarkten toenemen, omdat er meer personeel nodig zou zijn om constant de kwaliteit van de losse producten te controleren. En die bijkomende kosten zouden dan onvermijdelijk worden doorberekend aan de consumenten, juist in een tijd waarin de consumptie achteruitgaat door de inflatie."

Bovendien zou het elimineren van de kleine verpakkingen een hele sector treffen, waarbij tienduizenden banen gevaar lopen.

"Ter bescherming van de groente- en fruitsector hoop ik echt dat dit verbod zowel in het Europees Parlement als in de Europese Raad wordt ingetrokken. De juiste weg is blijven werken aan de duurzaamheid van verpakkingen, samen met alle sectorpartners, en niet met een van bovenaf opgelegde verordening", besluit Gamberini.

Publicatiedatum: