De overvloedige regen in West-Vlaanderen bezorgt de aardappeltelers en -verwerkers in de regio stevige hoofdbrekens, zo schrijft ook De Tijd. "Aardappelen groeien in zogenaamde ruggen. Die worden opgeschept met een machine die de aardappelen van de grond scheidt. Maar wat je nu opschept, is één pak modder. Zo’n klomp scheiden, dat lukt gewoon niet", vertelt Ilse Eeckhout, coördinator bij het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) tegen de Belgische krant.
Naast de weersomstandigheden is de bodem een belangrijke factor. In West-Vlaanderen bevat die typisch erg veel klei, meldt De Tijd. "Daar loopt het water veel moeilijker door, waardoor het weken kan duren voor je opnieuw het veld op kan', zegt Steven De Cuyper, agrodirecteur bij de West-Vlaamse frietreus Agristo. "In dat geval moet je hopen dat het voor het einde van het jaar niet vriest, want dan gaat wat nog in de grond zit verloren. En dan ga je vooral op de langere termijn een impact zien."
"Dit is vooral funest voor startende boeren", klinkt het bij Vilt. "Het is hopen dat de overheid de huidige weersomstandigheden als een ramp zal beschouwen en met compensaties over de brug komt."
"Als aardappelen 24 uur onder water staan, gaan ze rotten. Ook de aardappelen die niet helemaal onder water gestaan hebben, krijgen te maken met een verhoogde ziektedruk", vertelt teler Chris Derycke.