Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton Bouw, The Greenery:

"Onvoorspelbaarheid en weersafhankelijkheid blijven bepalend voor verloop Spaans vruchtgroentenseizoen"

Tholen - Het importseizoen van de Spaanse vruchtgroenten is weer van start gegaan. Volgens Ton Bouw van The Greenery zijn er geen hele grote verschuivingen in het areaal. "Teelten die wat minder risicovol zijn zoals courgettes en komkommers lijken de voorkeur te hebben. Er is over de hele linie vooral ook gekozen om wat later te planten aangezien de hete zomer van vorig jaar voor nogal wat problemen had gezorgd op het gebied van ziektedruk. Binnen de specialities neemt vooral de interesse naar mini-komkommers toe. Het is een interessante teelt voor telers en coöperaties. En ze lijken met name bij de Duitse retail een succes te zijn."

Voorspelbaarheid steeds lastiger
"Het is tegenwoordig erg moeilijk om een goede seizoensvoorspelling te doen. De onvoorspelbaarheid en afhankelijkheid van het weer als gevolg van de klimaatverandering lijkt elk jaar groter te worden, waardoor de voorspelbaarheid van de seizoenen ook lastiger wordt. Voor nu is de kwaliteit bij de start van het seizoen redelijk goed te noemen. Echte beschikbaarheidsissues zijn er ook nog niet echt geweest, behalve dan een kleine dip in de beschikbaarheid van komkommers."

"Het tomatenseizoen begint nu ook langzaam op gang te komen. De vraag naar tomaten is erg goed , mede door de beperkte beschikbaarheid van Nederlandse tomaten en de hitte- en virusproblemen in Marokko", vertelt Ton. "Het lijkt erop dat de eerste helft van het seizoen voor de meeste andere producten redelijk normaal gaat verlopen. De tweede helft van het seizoen blijft echt afwachten. De markt zal ook dit jaar weer in grote mate bepaald gaan worden door de klimatologische omstandigheden."

Voorzorgsmaatregelen ToBRFV
Gevraagd naar de druk van ToBRFV in de Spaanse teelt, antwoordt Ton: "Die druk blijft aanwezig. Er worden wel allerlei voorzorgsmaatregelen genomen om risico’s te beperken, zoals restricties voor betreden kassen, meer aandacht voor ontsmetten om verspreiding van plant op plant te beperken, experimenteren met nieuwe rassen, duidelijke instructies voor telers, transporteurs etc. Het virus is echter nog steeds aanwezig en kan elk moment weer de kop opsteken."

"Maar niet alleen bij de tomaten blijft het virus een serieuze bedreiging, maar ook bij andere teelten heeft de verhoogde ziektedruk de afgelopen jaren een steeds prominentere plaats ingenomen zoals bijvoorbeeld bij paprika. Ook dit jaar zorgt dat weer voor nervositeit bij de diverse Spaanse paprikacoöperaties voor het verdere verloop van het seizoen."

Van low- naar hightech
"Je ziet wel enkele Spaanse bedrijven die zich steeds meer ontwikkelen van low- naar hightech teelt. Dit zijn de wat meer vooruitstrevende telers en bedrijven die ook bereid zijn te investeren in enige vorm van verwarmde kassen, schermen, hogere kassen etc. Op deze manier hoopt men ook het binnenklimaat en de productie beter onder controle te krijgen en de ziektedruk te beperken. Tevens biedt het perspectieven om hogere rendementen te realiseren."

Op de uitbreiding in de belichte teelt in Nederland wordt volgens Ton in Spanje vooralsnog niet echt geanticipeerd. "Het wordt voor kennisgeving aangenomen. Mocht dit seizoen blijken dat het een grote impact heeft op de marktsituatie van bijvoorbeeld tomaten en komkommers, dan zal daar vooral pas richting volgend seizoen weer meer rekening mee gehouden worden."

Meer robotisering en mechanisering
Ten opzichte van bijvoorbeeld de Marokkaanse productie kan Spanje zich volgens de Nederlandse handelaar onderscheiden met een minder risicovolle logistiek, maar ook de robotisering en mechanisering lijken zich de laatste jaren steeds sneller uit te breiden in Spanje omdat de factor arbeid elk jaar gecompliceerder wordt. "Bovendien kunnen EU-afspraken een exportban voorkomen, zoals die zich afgelopen seizoen zich voordeed bij de Marokkaanse tomaten."

"Maar risicospreiding, zowel geografisch als binnen de bestaande regio's, zal de komende jaren een belangrijke factor worden om verzekerd te blijven van voldoende en goede producten. Het bestaande netwerk van The Greenery is het afgelopen seizoen flink verder uitgebreid, niet alleen in Spanje zelf, maar ook in de omliggende Mediterrane landen om hier goed op voorbereid te zijn. Daarnaast is de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan een verdere uitbreiding van het team dat verantwoordelijk is voor de sourcing van de import vruchtgroenten binnen The Greenery. We hebben er in elk geval weer zin in", besluit Ton.

Voor meer informatie
Ton Bouw
The Greenery
Mob: +31 612 607 951
[email protected]
www.thegreenery.com