Een grote uitdaging waarmee de voedingsindustrie wordt geconfronteerd, is de ontwikkeling van duurzame geavanceerde verpakkingssystemen, terwijl tegelijkertijd de milieueffecten worden geminimaliseerd. Onlangs is er veel aandacht besteed aan eetbare verpakkingen.
Eetbare verpakkingsmaterialen bestaan uit verbindingen die veilig zijn voor menselijke consumptie en geen gezondheidsrisico's vormen. Met kleine aanpassingen in de materiaalsamenstelling en structuur kunnen onderzoekers deze materialen omzetten in verschillende soorten films, coatings en geavanceerde verpakkingen.
Eetbare voedselverpakkingen zijn primair beschikbaar in twee verschillende vormen: eetbare films en eetbare coatings. Eetbare films worden geproduceerd als vaste gelamineerde vellen en worden gebruikt als voedselverpakkingen, die ofwel kunnen worden geconsumeerd of verwijderd tijdens het eten. Daarentegen worden geavanceerde verpakkingen in de vorm van coatings aangebracht op voedsel in vloeibare toestand via methoden zoals coaten, sproeien of onderdompeling. Eenmaal gedroogd, vormen ze een eetbare laag over het voedsel, die ook kan worden geconsumeerd of verwijderd.
Bron: azom.com