De eerste Franse walnoten kwamen in week 43 binnen op de Hamburgse groothandelsmarkt. "Het seizoen begon 14 dagen later dan in andere jaren, wat voornamelijk te wijten is aan de hitte in de nazomer. De oogst in de Franse teeltgebieden Grenoble en Périgord komt dit jaar erg langzaam op gang en de hoeveelheden zijn tot nu toe beheersbaar. In dit opzicht was het een beetje een haperende start van het Franse walnotenseizoen," zegt Sven Lohalm, importeur en eigenaar van Ernst Lüders & Co gevestigd op de groothandelsmarkt in Hamburg.
Complex sorteerproces en hoog uitvalpercentage
"De weersomstandigheden hebben hun effect gehad op de kwaliteit van de noten", vervolgt Lohalm. "Als gevolg daarvan worden er momenteel veel noten uitgesorteerd en is er een overeenkomstig hoog uitvalpercentage. Hoewel een lager dan gemiddelde opbrengst werd verwacht, is de oogst uiteindelijk nog kleiner dan aanvankelijk werd gevreesd." Door het complexe sorteerproces neemt het laden over het algemeen ook meer tijd in beslag.
De kwaliteit van de producten die uiteindelijk worden verwerkt voor de export is echter onberispelijk. "Er is dit jaar een uitzonderlijk hoog aandeel grote walnoten (32+); in totaal ongeveer de helft van de hele oogst. Dit formaat komt overeen met de voorkeuren van de groothandel, terwijl middelgrote walnoten (30-32) populairder zijn bij retailers," legt de notenspecialist uit.
Harde concurrentie met Californië en Chili
"Over het algemeen is de markt de afgelopen jaren bijzonder concurrerend geweest", zegt Lohalm. "Vorig jaar was er een recordoogst in Frankrijk, maar daardoor konden de hoeveelheden nauwelijks op de markt worden gebracht. Vooral in de retail is Frankrijk op zijn retour. Er worden nu vooral goedkopere producten uit Californië en Chili aangeboden." Toch is de productie in de twee Franse teeltgebieden door de jaren heen relatief constant gebleven. "Normaal gesproken wordt er in totaal 38.000 tot 40.000 ton geoogst: Walnoten worden voornamelijk geteeld op kleinere teeltbedrijven, als bijproduct," zo omschrijft hij de teelt in het zuiden van Frankrijk.
Vergeleken met andere Europese herkomstlanden zijn Franse walnoten zonder dop nog steeds erg populair. Lohalm: "Hongaarse walnoten hebben zich goed gevestigd, vooral in Centraal-Europa. Spaanse en Italiaanse walnoten worden vooral op de binnenlandse markt verhandeld, en minder vaak geëxporteerd. Over het algemeen zien we dat de trend naar gepelde walnoten doorzet, vooral bij retailers, hoewel de hype niet meer zo sterk is als een paar jaar geleden. Groothandelaren verkopen nog steeds vooral grote verpakkingen, zoals netten van 5 of 10 kg, of polybags."
Gewasverliezen voor Italiaanse hazelnoten
Naast walnoten is Lüders ook gespecialiseerd in de import en distributie van hazelnoten, voornamelijk uit Italië en Frankrijk. In tegenstelling tot walnoten kunnen goederen uit Europa al vanaf eind september worden aangeboden. "Door de extreme weersschommelingen is de opbrengst dit jaar aanzienlijk gedaald, vooral in Italië, maar we kunnen dit nog niet precies kwantificeren."
Voor meer informatie:
Sven Lohalm
ERNST LÜDERS GmbH & Co. KG
Groothandelsmarkt Hamburg
Tel.: +49 40 32 55 50 0
[email protected]
www.ernst-lueders.de