Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hoge citrusprijzen op Marokkaanse lokale markt hinderen export"

De late start van het Marokkaanse citrusseizoen en de overvloed aan kleine maten bij de vroege clementines werpen een schaduw over de export. En de situatie is nog ingewikkelder voor exporteurs die hun pijlen op Noord-Amerika richten.

"Vorig jaar hebben we eind oktober een eerste lading citrus naar de VS verzonden", zegt Yassine Fellah van Canmar Produce, een Marokkaanse citrusexporteur gespecialiseerd in de Noord-Amerikaanse markt. "Dit jaar werken we hard om de eerste verzending vóór 11 november op die markt te krijgen. De droogte heeft de rijping van het fruit vertraagd en vroege clementines zijn dit jaar zeldzaam. Er zijn zelfs zo’n 10 tot 20 procent minder vroege clementines dan aanvankelijk verwacht. Er is een overvloed aan klein fruit en die zijn niet meteen populair in de meeste markten waar het Marokkaanse citrus wordt afgezet."

"De export concurreert nu met de lokale markt", voegt Fellah toe. "Door het gebrek aan volumes in de afgelopen jaren is er veel vraag naar citrus in Marokko zelf, waardoor de lokale markt onze grootste concurrent is geworden. De prijzen op de lokale markt zijn in sommige gevallen met 200% gestegen, wat exporteren erg moeilijk maakt."

Een andere factor die de export van citrus naar Noord-Amerika tempert, is het feit dat telers ervoor kiezen om hun fruit in containers naar Noord-Amerika te verzenden in plaats van in conventionele schepen, omdat de containertarieven zijn gedaald. "Dit maakt het moeilijk om conventionele schepen te boeken, vanwege het gebrek aan regelmaat in de wekelijkse afvaarten. Maar uiteindelijk kan dit een positieve zaak blijken te zijn, want het betekent dat de Amerikaanse markt minder volume kan ontvangen dan verwacht totdat de logistiek is opgelost. De rederijen beloven ons een veel snellere directe lijn naar Philadelphia, waar de meeste van onze klanten zich bevinden. De bestaande lijn naar New York is snel, maar uiteindelijk erg duur voor ons. Naar mijn mening moeten beide opties worden behouden, om consistentie en concurrentievermogen te behouden."

Terwijl het vroege clementineseizoen lijkt te zijn mislukt, blijft Fellah hoopvol voor de Nadorcott oogst medio december. "Tegen die tijd zijn we ervan overtuigd dat de logistieke problemen zullen worden opgelost en we ook meer hoeveelheden zullen kunnen bieden. Bij Canmar Produce hebben we zeer sterke partnerschappen met telers in Marokko, die er ook de voorkeur aan geven met ons samen te werken zo lang er product beschikbaar is."

Voor meer informatie:
Yassine Fellah
Canmar Produce
Tel: +212 6 61 95 17 10 (Marokko)
[email protected]
www.canmarproduce.com

Publicatiedatum: