Eind september publiceerde de South African Table Grape Industry (Sati) haar eerste oogstraming voor 2023/24. Het leverde een cijfer van 73,0 miljoen kartons van 4,5 kilo elk op. Kopers gebruiken dit soort prognoses om hun bestellingen te plannen, zodat de schappen te allen tijde gevuld blijven, en om marketingcampagnes op touw te zetten om overtollige volumes van de hand te doen. “Het belang van de betrouwbaarheid van oogstramingen wordt niet altijd goed begrepen”, zegt Adam Formica, hoofd R&D bij Sensonomic.Sati publiceert zijn ramingen en daadwerkelijke oogstcijfers voor elk jaar afzonderlijk in persberichten en jaarverslagen. De Citrus Growers Association (CGA) van Zuid-Afrika publiceert ze samen en kwantificeert de nauwkeurigheid ervan in haar jaarverslag. Geen van beide laat echter zien hoe de nauwkeurigheid in de loop van de tijd is geëvolueerd. "Door deze trends niet expliciet te tonen, missen ze de kans om te bespreken hoe ze de nauwkeurigheid kunnen verbeteren", zegt Formica.
Een nieuwe analyse door Formica, een bedrijf gevestigd in Noorwegen dat uitgebreide voorspellingen doet via hun online platform voor sectoren over de hele wereld, onthult de historische nauwkeurigheid van de Zuid-Afrikaanse citrus- en druivenoogstramingen. Formica zegt dat "de fout bij het inschatten van de oogst voor citrus afneemt, maar voor druiven geen trend vertoont. Er was een uitzondering wat citrus betreft in 2019/20, toen de fout boven de 7,5% lag. Hoewel de fout bij het inschatten van druiven lijkt toe te nemen, zijn er zo weinig gegevens dat het statistisch niet significant is."
De CGA van haar kant stelt in haar jaarverslag 2023 dat het haar doel is "de schattingen binnen een foutenmarge van 10% te houden voor de exportvolumes." Formica legt uit dat ze ruim binnen die grens zijn gebleven. Aan de andere kant bedroeg de fout bij druiven de afgelopen jaren meer dan 10%. Door meer gegevens te publiceren zou Sati de algemene trend in de nauwkeurigheid van de druivenramingen duidelijker kunnen maken.
Veel factoren die moeilijk te voorspellen zijn, kunnen ervoor zorgen dat de daadwerkelijke oogst afwijkt van de voorspelling. Slecht weer, logistieke problemen of veranderende regelgeving zijn er maar een paar. Zo heeft de Europese Unie halverwege het seizoen 2022/2023 koudebehandelingseisen voor Zuid-Afrikaans citrus geïntroduceerd, wat de exporteurs 12 miljoen dollar heeft gekost. Onverwachte stroomstoringen hebben ook tot problemen in de koelketen geleid.
Mogelijk is er nog ruimte voor verbetering. Formica is van mening dat het gebruik van historische oogstgegevens, hoogwaardige ramingen op teeltniveau en weersvoorspellingen op lange termijn als input voor machine learning-modellen de algehele schattingsfout zou kunnen verminderen. "Het is onduidelijk welke modellen, indien aanwezig, worden toegepast." Uiteraard moeten de kosten van deze methoden worden afgewogen tegen het voordeel van een grotere nauwkeurigheid.
In 2021 bedroeg de Zuid-Afrikaanse citrus- en druivenexport respectievelijk $1,9 miljard en $0,9 miljard. Door een deel hiervan te investeren in betere oogstramingen zou vertrouwen bij kopers kunnen worden opgebouwd, vooral in Europa. Vergeleken met de fout van 10% van Sati voor druiven vorig seizoen, bedroeg de fout van Provid Peru slechts 1%, terwijl die van Asoex Chili 18% bedroeg. Het vergroten van de transparantie en nauwkeurigheid van oogstramingen heeft het potentieel om de hele sector een boost te geven.
Voor meer informatie:
Adam Formica
Sensonomic
Tel: +47 919 05 789 (Noorwegen)
[email protected]
www.sensonomic.com