Tholen - Voor de Belgische appelmarkt lijkt de situatie aan het begin van het seizoen een stuk rooskleuriger dan verleden jaar. "Het ziet er allemaal vrij goed uit. We zien nu prijzen waar heel goed mee te werken valt, maar men moet alleen niet vergeten te verkopen", vertelt Wendy Bangels van BP Fruitcraft.
Het was vorig jaar om moedeloos van te worden. De prijzen leken maar te blijven dalen. Het heeft vele appeltelers ertoe gezet hun appelbomen te rooien, maar het lagere areaal zorgt op het moment voor een betere situatie. "Het is moeilijk er een getal op te hangen, maar ik denk dat de nummers wel iets lager uitvallen dan andere jaren. Dat kunnen we echter doortrekken naar alle omliggende landen. Ik denk dat het appelareaal overal iets lager is, wat het juist een vlottere markt maakt."

"Kwalitatief hebben we daarin ook niet te klagen. Qua smaak en suikers zijn ze vrijwel perfect", legt Wendy uit. "Door de weersextremen is er enkel wat meer schurft over het algemeen. Dat zorgt ervoor dat er meer naar de industrie gaat. Alleen is dat op het moment ook geen groot probleem, want de industrieprijzen zijn hoog. Daar halen ze momenteel ook tussen de 20 en 25 eurocent. Het betekent dus dat er een bodem in de markt is en als er een bodem is, maakt het werken ook stukken leuker."
Niet vergeten te verkopen
De handelaar geeft echter wel aan dat met dergelijke prijzen ook een afwachtende situatie op de markt kan ontstaan. "Telers moeten niet vergeten te verkopen. Het is allemaal een beetje leuker. De prijzen zijn zeker goed te noemen, maar je ziet dan dat er meer en meer risico's worden genomen om te speculeren dat er nog betere prijzen aan kunnen komen. Dat is natuurlijk ieders goed recht, maar er zijn altijd kapers op de kust. Als iedereen op het duurste moment gaat verkopen, kan het misschien te laat zijn."

"Het zuidelijk halfrond heeft uiteraard ook gehoord dat er in Europa wat minder appelen en peren zijn", vervolgt Wendy. "Die hebben hun pijlen in het verleden op markten buiten Europa gericht, maar vanaf maart/april zou het goed mogelijk zijn dat zij weer richting Europa trekken als ze mogelijkheden zien. Dat kan tegen die tijd weer flinke prijsdruk geven. Ik hoop echter dat we de situatie het hele seizoen goed kunnen houden."
Weersafhankelijk
Voor de peren ziet Wendy een soortgelijke situatie op de markt. "Alle landen lijken wat minder volume te hebben, wat ook betekent dat er minder concurrentie is. In Belgiƫ hebben we dan nog een goede positie, omdat de dalingen hier wat minder zijn dan in sommige andere landen. Daarnaast is ook de kwaliteit gewoon in orde. Sommige peren zijn iets meer natuurlijk brons, maar dat doet niets af aan de smaak of houdbaarheid. Het is, net zoals bij de appelen, een gevolg van het werken met een natuurproduct. Het weer kun je niet reguleren, waardoor je afhankelijk bent. We moeten het ermee doen. Je kan je enkel zo goed mogelijk wapenen."
Foto's BP Fruitcraft
Voor meer informatie:
Wendy Bangels
BP Fruitcraft
+32 470 95 79 05
[email protected]
www.bpfruitcraft.com