Pompoenen zijn een bekend herfstproduct. Sommigen beweren echter dat deze groente het superfood van de toekomst zou kunnen zijn. In het Westen zijn pompoenen misschien het belangrijkste ingrediënt in een traditionele feesttaart, maar hun ware potentieel ligt in hun voedings- en medicinale voordelen. Rijk aan diverse essentiële voedingsstoffen en relatief gemakkelijk te verbouwen, is dit robuuste gewas dat droogte kan verdragen, ondergewaardeerd.
Pompoenen bevatten antioxidanten die zouden helpen bij het voorkomen van verschillende vormen van kanker. Ze zijn voedzaam, maar hebben weinig calorieën, en deze groente met veel water is ook een uitstekende bron van vitamine A. Pompoen is daarbij rijk aan bètacaroteen, vitamine C, vitamine E, ijzer en foliumzuur, die allemaal ons immuunsysteem versterken. Een onderzoek uit 2021 van de Universiteit van Putra, Maleisië, noemde pompoenen een "revolutionair gewas van deze tijd" en voegde eraan toe dat het een "gebalanceerde voedselbron is, en beter is aangepast aan arme bodem- en atmosferische omstandigheden dan andere gewassen."
Naast dit alles lijken pompoenen ideaal te zijn voor het verbouwen in gebieden met waterschaarste vanwege hun droogtetolerantie. Gezien hun vermogen om minder water en zouttolerantie te weerstaan, zijn ze het gewas bij uitstek om bijvoorbeeld te worden geteeld op de zandbanken van Bangladesh. Onderzoekers van de Selcuk Universiteit in Turkije proberen nieuwe pompoenrassen te ontwikkelen dat beter bestand is tegen droogte.
Pompoenen blijken niet alleen geschikt te zijn voor teelt in gebieden met watertekort, maar worden ook als gunstig beschouwd voor de bodem waarin ze groeien. Ze hebben de mogelijkheid om erosie te verminderen, atmosferische stikstof vast te leggen en stikstofuitspoeling te verminderen, en de bodemkwaliteit te verbeteren.
Bron: bbc.com