Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruitport West-Brabant nu écht officieel:

“Koploper blijven dankzij kwalitatieve diepgang voor zachtfruitsector”

Tholen - Sinds enkele weken is Coöperatieve Vereniging Fruitport West-Brabant u.a. officieel gestart. De ‘roepnaam’ Fruitport West-Brabant past echter beter. Dat merkten Peter Nouws, Mark van Aert en Ruud Matthijssen vrijwel direct na een spontane post op LinkedIn. Het woord coöperatie deed mensen denken aan een nieuwe afzetorganisatie voor zachtfruit, maar dat is Fruitport zeker niet. In West-Brabant weten veel mensen dat ook al wel. Het initiatief is namelijk in 2017 al van start gegaan.

Maar wat is Fruitport dan wel en wat bekent die ‘officiële start’? Op het bedrijf van aardbeienteler én bestuurslid Mark laten we ons bijpraten door het bestuur, dat verder bestaat uit voorzitter Peter Nouws en secretaris Ruud Matthijssen. Ook Peter brengt telerservaring in terwijl Ruud veel mét telers werkt namens de Rabobank. De vierde persoon aan tafel in Zundert is Janny Verschure-Trouw. Zij was er ook in 2017 al bij en brengt veel ervaring over zachtfruit en ook belangenbehartiging mee.


Bestuursleden Mark van Aert, Peter Nouws en Ruud Matthijssen, met op de achtergrond huisvesting voor medewerkers van Van Aert Aardbeienkwekerij in aanbouw

Geen belangenbehartiger
Met de term belangenbehartiging kan direct ook een tweede misverstand uit de wereld worden geholpen. Fruitport is ook geen belangenbehartiger. Fruitport fungeert als regionaal platform, een in zachtfruit gespecialiseerde ‘tussenschakel’ tussen de overheid en de sector, ontstaan in overleg met belangenbehartigers zonder die laatsten ‘voor de voeten te willen lopen’.

Ruud: “Partijen vragen ons aan tafel om sectorexpertise in te brengen. Hele specifieke expertise over de zachtfruitsector in de regio West-Brabant.” De zachtfruitsector is een belangrijke sector in de regio. De productiewaarde van zachtfruit in de regio lag in 2018, toen voor het laatst cijfers werden verzameld, tussen de 150 en 200 miljoen euro. Fruitport wil die ‘koploperspositie’ ook behouden.

Grote diversiteit
Een belangrijke aanleiding voor de aftrap van Fruitport in de jaren vóór corona was discussie over Teeltondersteunende Voorzieningen (TOV’s). Daaronder schaart de overheid een hele gevarieerde reeks voorzieningen die telers gebruiken bij hun teelt. In de zachtfruitsector bijvoorbeeld tijdelijke wandelkappen, maar ook permanente stellingen. Zo gevarieerd als TOV’s, zo mogelijk nog gevarieerder zijn zachtfruitbedrijven. “Geen één bedrijf is hetzelfde. De diversiteit is enorm groot,” weet Mark als geen ander.

Kwalitatieve diepgang
Vandaar dat er voor allerlei beleidsmatige thema’s behoefte bleek aan ‘fijnmazige input’, zoals Ruud het verwoordt. Janny vult aan: “We zitten hier in de regio aan tafel met (semi)-overheden, mét ZLTO en met Treeport namens de boomkwekerijsector. Wij vullen elkaar goed aan. Fruitport levert de kwalitatieve diepgang over zachtfruit.”

Zowel de overheid als telers en toeleveranciers zijn blij met het initiatief. Dat bleek al toen in april 2018 de aftrap werd gegeven voor Fruitport West-Brabant. Janny: “De zaal zat helemaal vol. Ook de toenmalig gedeputeerde van de provincie was hierbij en ondersteunde het platform enthousiast.”

Platte organisatie
Peter was bij de aftrap van het initiatief nog komkommerteler. Inmiddels heeft hij zijn bedrijf verkocht. Er worden nu, toevallig, aardbeien geteeld. “Dat die vraag vanuit het veld voor dit initiatief er zo sterk was, dat triggerde mij toen ik gevraagd werd voorzitter te worden.” Hij neemt het stokje over van Rinie van Tilburg, die bij de aftrap nog voorzitter was. “We hebben bewust gekozen voor een platte organisatie. Drie man bestuur en daaronder een ledenraad met acht tot tien telers. Ook daar zit de kennis.”


De ledenraad bijeen met namens Breda Ilse van Oers, namens Etten-Leur Vincent van Es en Nancy Pertijs, namens Halderberge Erik Peeters, namens Drimmelen en Oosterhout Albert Vermeulen, namens Roosendaal Niels Huijsmans, namens Rucphen Mark Valentijn, namens Steenbergen en Bergen op Zoom Arno Loos en namens Zundert Niels Dictus.

Aan tafel gevraagd
Fruitport wordt gevraagd mee te praten over allerlei thema’s. Arbeid, water, het Bijenlandschap en de al genoemde TOV’s en energie zijn er enkele. Ruud: “Er komen alleen maar meer uitdagingen bij.” Het zijn veelal ook landelijke thema’s, maar dat is nu juist precies waarom Fruitport is begonnen. Een regionale, officiële zachtfruitschakel ontbrak. Mark: “Wij worden bijvoorbeeld gevraagd mee te denken over een lopend project over Klimaatrobuust beeklandschap Aa of Weerijs.” Vooral dat ‘gevraagd’ is volgens het bestuur cruciaal. “Wij zijn geen belangenbehartiger, maar schromen niet onze mening te geven. En waar het nodig is, schuiven we ook telers zelf naar voren om de juiste input te geven. Daarvoor hebben we de Ledenraad onder andere opgericht.”

Helemaal officieel
Opvallend is dat, ook zonder de officiële oprichting, de stem van Fruitport ook al goed wordt gehoord. En gedocumenteerd, bijvoorbeeld in de beekdalcasus. “Daarin worden wij al bij naam genoemd, terwijl we ons openbaar eigenlijk nog rustig hebben gehouden”, merkt Janny op. “We waren officieel immers nog niets.”

Tot 26 september 2023. Toen zijn bij de notaris de handtekeningen gezet waarmee, ruim zes jaar na dato, de oprichting nu ook officieel is. Fruitport kan nu ook betalende leden aan zich gaan binden. Animo hiervoor bleek er al genoeg. 1,5 jaar geleden is potentiële leden al gevraagd formulieren in te vullen. Dat gebeurde volop. Om de woorden van oud-voorzitter Rinie van Tilburg uit 2018 te spreken: “De kracht van de zachtfruitsector is onderbelicht, daar willen we met Fruitport West-Brabant iets aan doen.”

Voor meer informatie:
Fruitport West-Brabant
LinkedIn (website volgt nog)