"De markt voor gevriesdroogde producten maakt momenteel een aanzienlijke groei door. We zijn daarom bijzonder optimistisch over het potentieel voor gevriesdroogd fruit in Duitsland, vooral op het gebied van gezonde snacks en hoogwaardige voedingsingrediënten", zegt Alica Lammerskitten, industrieel ingenieur en medeoprichter van het merk Frudist.
Voor haar masterscriptie onderzocht Lammerskitten nieuwe processen voor het conserveren van voedsel onder toezicht van medeoprichter Oleksii Parniakov. Nadat ze dit proces met succes had ontwikkeld, kwam ze op het idee om overtollig, zongerijpt fruit van regionale teelt te bewaren met behulp van het nieuwe droogproces om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd een speciale beleving te bieden. "Ons idee is gebaseerd op de principes van duurzaamheid, innovatie en kwaliteit. Het merk Frudist is samengesteld uit de woorden 'Fruit' en 'Nudist' en betekent zoiets als 'Niets dan het naakte fruit'. De merknaam verwijst dus naar de natuurlijke eigenschappen en pure smaak van ons gevriesdroogde fruit."
Voorzichtige verwerking van regionale grondstoffen
De samenwerking met Elea Technology en het DIL Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V. geeft de in Osnabrück gevestigde start-up toegang tot een breed netwerk van bedrijven en investeerders en versterkt zijn positie op het gebied van voedselinnovatie, aangezien alle partners voortdurend werken aan nieuwe voedseltrends en innovatieve processen. Lammerskitten: "We verwerken alleen fruit van regionale telers dat volledig gerijpt is op het veld. Dit komt ook tot uiting in de smaak. Bovendien kunnen we de vorm, de kleur en het natuurlijke aroma van het betreffende fruit in gedroogde vorm volledig behouden, zonder enige toevoeging. Tegelijkertijd kunnen we met ons proces de droogtijd met 30% verkorten en dus duurzamer en kostenbesparend te werk gaan. Onze innovatieve kracht komt niet alleen tot uiting in de productkwaliteit, maar ook in voortdurend onderzoek en ontwikkeling om duurzame technologieën te bevorderen."
Grote en kleine verpakkingen
De jonge voedselexpert vervolgt dat er grote interesse is in het concept bij zowel retailers als telers. Op dit moment worden gevriesdroogde aardbeien, frambozen, appelen en peren aangeboden onder het merk Frudist en er staan al meer productinnovaties op de planning, bevestigt Lammerskitten. "Aanvankelijk verkochten we onze producten als ingrediënten voor muesli-, thee- en ijsfabrikanten in bulkverpakkingen. Voor deze klanten waren vooral het hogere productvolume (door het behoud van de vorm), de intensere fruitsmaak en de betere kleurafgifte interessant. Sinds maart 2023 bieden we ons gevriesdroogd fruit echter ook aan in kleine snackverpakkingen voor de consument. Deze zijn in heel Duitsland verkrijgbaar via onze online shop en in de kleinhandel in de deelstaat Nedersaksen, zoals in de Genusshöfe in Osnabrück en verschillende boerderijwinkels. De volgende stap zou zijn om ook supermarkten enthousiast te maken voor ons product."
Sinds een paar maanden is Frudist verkrijgbaar in het assortiment van onder andere Markthalle Alfhauser Dorf(er)leben eG. Op de foto: Alica Lammerskitten en de marktondernemer.
Het produceren van producten van hoge kwaliteit, het ondersteunen van de tuinbouw en het verminderen van voedselverspilling zijn de drie hoekstenen van het concept, benadrukt Lammerskitten. "Onze producten bieden niet alleen smaak, maar ook een duurzaam alternatief dat steeds populairder wordt bij de consument. Onze strategie is om flexibel in te spelen op de behoeften van de markt met behoud van onze kwaliteitsnormen."
Gevriesdroogd fruit. Met de klok mee: frambozen, aardbeien, peren en appelen.
Voor meer informatie:
Alica Lammerskitten
FRUDIST (eine Marke der L&P FoodTec GmbH)
Marie-Curie-Str. 3
D-49076 Osnabrück, Duitsland
Tel.: +49 170 5220905
[email protected]
www.frudist.com