Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Dijks Foods bijna klaar voor overstap naar overzees seizoen

"Er zal zo'n 30 procent minder volume aan Peruaanse druiven naar Europa komen"

Tholen - Het Belgische Van Dijk Foods maakt zich weer klaar voor de overgang naar het overzeese seizoen. Deze weken komen de laatste Italiaanse ladingen binnen bij de importeur, waarna er een mooie overloop lijkt te zijn naar het Peruaanse aanbod, zo stelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods. "Voor Italiaanse druiven zonder pit zijn momenteel voornamelijk rode varianten beschikbaar, maar in de categorie met pit zal het nog wel 2 tot 3 weken duren," zo verwacht hij.

De handelaar spreekt van een zeer goed Italiaans seizoen, ondanks mindere opbrengsten. "Het seizoen is eigenlijk super goed geweest. De prijzen hebben het gehele seizoen aan de hoge kant gelegen en nu richting de laatste weken blijft dat ook zo. Alleen bij de seeded hebben we momenten gehad dat er even wat lagere prijzen waren door een mindere vraag, maar dat heeft zich in de laatste 3 weken toch ook mooi hersteld."

"We zien wel steeds meer dat seedless de boventoon gaat voeren", vervolgt Henk. "Inmiddels is zo'n 80 procent van waar we mee gewerkt hebben seedless en nog maar zo'n 20 procent is met pit. Wel moet ik zeggen dat van beide de kwaliteit top is geweest. Vooral in de nieuwe variëteiten, zoals Autumn Crisp, was de smaak zeer goed. Het enige smetje op het Italiaanse seizoen waren eigenlijk de volumes. De warmte die ze hebben gehad in Zuid-Europa had weinig tot geen invloed op de kwaliteit, maar in de opbrengsten merkten we wel dat er wat minder hier naartoe kwam. Dat, in combinatie met de snelle verkoop, zorgt ervoor dat alles wat rapper op geraakt is dan gepland en we dus wat eerdere op het einde zijn dan andere jaren."

30 procent volume uit Peru
Dat is, zo stelt de handelaar, echter niet eens zo nadelig te noemen. "Andere jaren ging Italië wat langer door en kwam Peru net iets te vroeg op de markt. Ik verwacht nu dat we naadloos over kunnen stappen op het overzeese seizoen." Een seizoen waar hij ook weer hoge verwachtingen van heeft in kwaliteit. "Kwalitatief zijn ook de Peruaanse druiven altijd wel gevierd. Zeker de Autumn Crisp. Dit zijn dus wat dikkere druiven en bovendien wat duurder. Echter zijn ze super gewild onder onze klanten en bovendien zijn het ook de variëteiten waar we vanuit Italië mee werken, dus kunnen we daar mooi in doorlopen. Daar is men ook wel bereid voor te betalen."

"Alleen verwachten we wel dat er komend Peruaans seizoen 30 procent minder volume naar Europa zal komen, voornamelijk seedless. De reden hiervoor ligt, denk ik, in het feit dat er wat mindere opbrengsten zijn in Peru, maar vooral toch ook omdat veel andere markten zich opgooien als vragende partij. Desalniettemin zullen we het seizoen goed doorkomen. Druiven blijven simpelweg een product wat het ganse jaar als warme broodjes over de toonbank gaat. Door het gebruiksgemak in deze tijden en de smaak zien we elk jaar dat de druiven marktaandeel winnen onder het fruit."

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 15 55 65 61
[email protected]
www.vandijkfoods.be