De start-up Vicotto Foods, gevestigd in Innsbruck, combineert knowhow uit de voedingsmiddelenindustrie met moderne droogtechnologie. "We gebruiken een exclusieve en innovatieve droogtechnologie voor het drogen van tuinbouwproducten, die is ontwikkeld door een van onze partnerbedrijven. De vochtvrije lucht voor een zachte droging wordt gegenereerd door middel van een warmtepomp. Dit garandeert een proces dat volledig onafhankelijk is van fossiele brandstoffen als warmtebron. De drogers kunnen ook worden aangedreven met zonne-energie. De extra koppeling met milieuvriendelijke zoutwaterbatterijen maakt een werking van 24 uur mogelijk, zonder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet." De door Vicotto ontwikkelde besturingssoftware garandeert ook een optimaal en energiezuinig droogproces. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in de productie van gedroogd fruit, werd opgericht in 2021 en is gespecialiseerd in de B2B-sector.
Foto: @Stefan Ringler
Innovatief droogproces
Volgens Kux blijven door het subtiele droogproces zowel het aroma als de textuur van de producten bewaard. "We drogen in een gesloten systeem, waardoor er geen kruisbesmetting plaatsvindt en de zuiverheid van de producten behouden blijft." Door middel van speciaal ontwikkelde software maakt Vicotto gebruik van reproduceerbare droogcycli, waarmee telkens de gewenste restvochtigheid kan worden ingesteld. Met name gedroogde producten, zoals abrikozen, zijn bovendien sterk weersafhankelijk en worden beïnvloed door vervuiling, wat met behulp van Vicotto kan worden verholpen.
"Van het veld naar de consument gaat meer dan 40% van de oogst verloren. Dit komt door slechte opslag, transportschade, voedselafval of voedsel dat niet aan de norm voldoet en daardoor onverkoopbaar is, zoals kromme wortelen. Dit kan effectief worden tegengegaan door het voedsel te drogen. Bij de productie van alle gedroogde producten besteedt Vicotto aandacht aan het bewuste gebruik van alle plantaardige componenten, zodat er vrijwel geen afvalproducten ontstaan tijdens de productie", legt Kux uit.
"Wij kunnen een breed scala aan tuinbouwproducten drogen, zoals: groenten, fruit, kruiden en paddenstoelen. Ons droogcentrum in Tirol is gespecialiseerd in lokale producten. Hiermee willen we ook de lokale tuinbouw meer ondersteunen", zegt Kux. "Door ons droogproces kunnen we een premium segment creëren dat zonder toevoegingen, sulfaten of conserveringsmiddelen, enz. werkt. Bovendien blijft de fruitkleur door ons droogproces behouden, terwijl we tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan."
Vicotto Foods was in 2022 finalist bij de Tiroler Innovation Awards
Mobiele off-the-grid manier van werken
"We drogen met droge lucht op lagere temperaturen, ongeveer 35 graden Celsius, om schade door oxidatie te verminderen." Onze technologie is ingebouwd in mobiele containers waarmee we flexibel op verschillende locaties kunnen drogen en waarvoor geen vaste fabrieksinstallatie nodig is. De energietoevoer van de warmtepompen en het aangesloten zonnepanelensysteem garandeert ons ook een off-the-grid werking", zegt Kux. "Onze kostenstructuur is daarbij zeer efficiënt, dankzij zowel het zonnepanelensysteem als ons eigen systeem om een batterij toe te voegen die voldoende elektriciteit levert om overdag en 's nachts te drogen. Onze drogers zijn dus ontworpen voor een 24-uurs cyclus."
Lager prijsniveau met constante kwaliteit
Hoewel het bedrijf zich richt op de B2B-sector of -industrie, is het ook te vinden in de private label-sector en dus in de foodretail. "De pandemie heeft aangetoond hoe kwetsbaar onze toeleveringsketens zijn. Daarom concentreren veel leveranciers zich meer op lokale producten. Met onze technologie kunnen we hierin concurreren en prijzen bieden die retailers willen." Het gesloten Vicotto-systeem kan ook worden gebruikt om speciale gewassen te drogen. Geïnteresseerde telers kunnen daarnaast hun eigen producten rechtstreeks met dit proces drogen.
Focus op zachtfruit
We willen samenwerken met telers die interessante producten aanbieden om ons assortiment geleidelijk uit te breiden. Natuurlijk willen we ook seizoensgebonden lokale producten opnemen, zoals nu het geval is met hardfruit. In de toekomst willen we meer aandacht besteden aan zachtfruit. Hier hopen we in contact te komen met meer telers in heel Europa. Vooral bessen zijn een product met toegevoegde waarde, dat tot nu toe vooral bekend was als gevriesdroogd product. Wij kunnen echter dezelfde kwaliteit bieden tegen een veel lagere prijs." We kijken uit naar interessante contacten met fabrikanten, telers en verpakkingsbedrijven.
Voor meer informatie
Lara Kux
Vicotto Foods GmbH
[email protected]
https://www.vicotto.com