Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar klimaatresistente kakirassen in Spanje

"Dit seizoen zijn er veel kaki’s die niet voor de markt geschikt zijn. Het gaat ongeveer om de helft van de volumes. Er zullen dus veel minder kilo’s zijn dan vorig jaar. Het zal moeilijk zijn om de 250.000 ton te halen", zegt Ximo Madramany, verantwoordelijke kakiteelt bij de Spaanse telersvereniging La Unió.

"De plaagdruk is toegenomen en dat heeft te maken met de weersomstandigheden. Het verlies wordt geraamd op 50 of 60%", zegt hij. "Klimaatverandering is echt een issue in de kakiteelt, want de vruchtzetting is in veel gebieden problematisch. Bij La Unió stellen we voor om onderzoek te doen naar nieuwe rassen die beter zijn aangepast aan klimaatverandering en ook dat de verzekeringen alle schade dekken."

La Unió heeft grote verwachtingen van de recente handelsovereenkomst met China. "We zullen zien hoe het verloopt in dit eerste seizoen dat de markt voor ons is opengegaan. De fytosanitaire eisen zijn hoog en we willen natuurlijk niet dat een onverantwoordelijke ondernemer profiteert van de situatie en ernstige schade toebrengt aan de rest van de sector door niet te voldoen aan de traceerbaarheidseisen."

La Unió beschouwt de openstelling van nieuwe markten als essentieel voor de levensvatbaarheid van de sector. "De Chinese markt heeft een groot potentieel en zou een omvangrijk deel van onze oogst kunnen absorberen, wat de Europese markt, onze belangrijkste bestemming, zou ontlasten. Daardoor zouden ook de prijzen zich wat kunnen aanpassen."

De toekomst van de sector moet volgens Madramany vanuit twee verschillende perspectieven worden bekeken. "Aan teeltkant worden we elk seizoen geconfronteerd met grotere uitdagingen. Het kost ons steeds meer moeite en geld om dit gewas te telen. De winstgevendheid is jaar na jaar gedaald en de lichte prijsstijging compenseert niet de stijging van de kosten en de daling van de opbrengst. Aan de andere kant boren we nieuwe markten aan. De vraag neemt dus toe en het zorgt voor een ontlasting van de Europese markt, wat moet leiden tot betere prijzen. Wij hopen dat deze prijsstijging ook de teler zal bereiken en niet, zoals gebruikelijk, bij de tussenschakels van de toeleveringsketen zal blijven hangen", besluit hij.

Voor meer informatie:
La Unió
launio.org

Publicatiedatum: