Tholen - Drie weken terug ging het Griekse kiwiseizoen bij GrecFresh van start met de vroege variëteiten. Vanaf 15 oktober mag de Hayward-variëteit ook officieel in Griekenland worden geoogst. "De vraag was de eerste weken boven verwachting goed en barstte al los voordat het seizoen begon. Ik had niet gedacht dat het zo rap zou gaan. Al sinds het begin van het seizoen verkopen we per week flinke aantallen vooruit", vertelt Thanos Motsiopoulos.
De oogst in Griekenland is dit jaar goed. Van de Hayward-variëteit wordt een zelfde tonnage verwacht als vorig jaar, maar door een andere zetting vallen de kiwi's wel wat groter - en het aantal stuks wat lager - uit. "Italië heeft echter een 15% lagere oogst en dat biedt perspectief voor de Griekse telers, die deze tekorten hopen op te vangen", vertelt Thanos.
Kwaliteitscontroleur Mark Libregts checkt de kwaliteit van de kiwi's bij aankomst
De oogst van de Hayward-kiwi's loopt door tot eind oktober, begin november en deze gaan vervolgens de opslag in. "We kunnen de kiwi's wel tot mei verkopen", verwacht Thanos, die volgende week weer op bezoek gaat bij de telers(verenigingen) die hem van kiwi's voorzien. Het gros van het aanbod bestaat uit de groene Hayward-kiwi. Grec Fresh biedt ook de Golden Sorelli-varieteit aan, maar qua aantallen vallen deze in het niet bij de groene kiwi's.
"De verwachtingen van de Griekse telers zijn hoger dan vorig jaar. Er worden steeds meer kiwi's verkocht naar overzeese bestemmingen, zoals Brazilië en India. Wat dit de komende jaren voor impact zal hebben op de beschikbaarheid en prijzen voor de Europese markt zal moeten blijken. Vooralsnog zien we vraag door heel Europa en doen we ook veel verladingen rechtstreeks", vertelt Thanos. "
Voor meer informatie:
Thanos Motsiopoulos
GrecFresh
Mob: +31 (0)6 53821842
[email protected]