Volgens de decaan van de Cork University Business School, prof. Thia Hennessy, is de te lage prijs van groenten en fruit een 'vicieuze cirkel' die het voedselverspillingsprobleem in Ierland aanwakkert. In 2021 was volgens de laatste cijfers van het Milieuagentschap (EPA) van Ierland 29% van de totale voedselverspilling in Ierland afkomstig van gewone huishoudens. Ierland vertrouwt in hoge mate op de invoer van groenten en fruit, waarbij 83% van de nationale consumptie wordt geïmporteerd.
Prof. Hennessy maakt zich 'grote zorgen' over de prijs van groenten en fruit. "Als ik de supermarkt binnenloop en een zak wortels kan kopen voor €0,29 in de week voor Kerst omdat ze in de aanbieding zijn, dan zit me dat dwars," zei ze. "Het financieel en milieutechnisch op de markt brengen van die producten kost veel meer. Wanneer een product zo laag geprijsd is, voedt u alleen het probleem van voedselverspilling omdat mensen het zullen kopen en zeggen dat het slechts 29 cent kost, dus wat maakt het uit als ik het weggooi?"
De landbouweconoom hoopt dat de nieuw opgerichte landbouwvoedselregulator een rol kan spelen in het in evenwicht brengen van de verwachtingen van consumenten en het bieden van een eerlijke prijs voor producenten.
Bron: agriland.ie