Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pilzland oogst wekelijks 50 ton champignons op nieuwe locatie

Het was een excursie naar de toekomst van de moderne paddenstoelenteelt. In het kader van het 75e jaarcongres van BDC bezochten ongeveer 140 telers van paddenstoelen en geïnteresseerden de nieuwe vestiging van Pilzkulturen Wesjohann GbR in Schwaigern. Na een inleiding door bedrijfsleider Dr. Torben Kruse waren er inspirerende kijkjes en culinaire delicatessen van paddenstoelen.

50 ton champignons per week verlaten Pilzland's nieuwe locatie in Schwaigern, Baden-Württemberg. Een orde van grootte die zonder moderne technologie niet haalbaar is. De deelnemers aan het 75e jaarcongres op 30 september 2023 konden een persoonlijke indruk krijgen van hoe dit eruitziet.

Met de nieuwe, inmiddels vijfde teeltfaciliteit in Schwaigern oogst Pilzland in totaal ongeveer 490-500 ton champignons per week, waarvan ongeveer 8% van biologische EU-kwaliteit is. Bijna de helft van de wekelijks geoogste champignons wordt geteeld in Nedersaksen (ca. 240 ton), maar ook in Beieren en Brandenburg. Naast witte en kastanjechampignons bevat het assortiment ook paddenstoelen zoals oesterzwammen, shiitake, koningsoesterzwammen en cantharellen.

Assortiment versus automatisering
Het grote assortiment komt duidelijk tegemoet aan de wens van de consument en de handel naar variatie. Dit heeft echter zijn prijs in de teelt. Verdere ontwikkelingen op het gebied van plukken met robots werden ook getoond, maar deze zijn nog niet bruikbaar in de praktijk.

En dus wordt het oogsten in Schwaigern nog steeds met de hand gedaan, of beter gezegd met twee handen. Voor de plukkers is er rekening gehouden met de ergonomie: ze oogsten de paddenstoelen vanaf kantelbare teeltbedden, rechtopstaand bij een oogstband. Met het systeem met vijf kantelbare plateaus van GTL Europe kunnen de plukkers de oogstpositie aan het bed daarbij zelf regelen met een afstandsbediening.

Oogsten met de nieuwste technologie
De plukkers staan op oogstbanden bij de plateaus en plaatsen de paddenstoelen op een transportband die deze transporteert om gewogen en verpakt te worden. Een transportsysteem brengt de paddenstoelen naar de temperatuurgecontroleerde verpakkingshal, waar ze nauwkeurig worden gewogen en verpakt in trays en dozen in een volledig geautomatiseerd proces. Er is slechts één medewerker nodig om paddenstoelen toe te voegen of te verwijderen als het gewicht van de tray niet helemaal klopt.

Onmiddellijke koeling van de champignons na het oogsten houdt het delicate product vers. Nadat ze zijn geplukt en verpakt met behulp van de nieuwste technologie, worden de champignons naar de klanten vervoerd door het eigen wagenpark van het bedrijf, terwijl de koelketen in stand wordt gehouden.

© BDC / Pilzland

Gesloten grondstofcyclus
In de nieuwe Pilzland-vestiging worden - net als in de andere - alleen grondstoffen gebruikt die in het bedrijf zelf zijn geproduceerd. 1.500 ton champignonsubstraat wordt geleverd door de eigen faciliteit in Hogenböden, Nedersaksen, die alle eigen teelt van het bedrijf bevoorraadt. Op alle vijf locaties haalt het bedrijf warmte en elektriciteit uit biogasinstallaties. Of biogas wordt ingekocht om elektriciteit en warmte te produceren in de eigen warmtekrachtcentrales van het bedrijf. Elektriciteit is ook afkomstig van de eigen zonnepanelen van het bedrijf.

Dr. Kruse benadrukte dat een duurzame teeltmethode een van de doelen is van Pilzland. Dit omvat de regionale en CO2-neutrale energievoorziening uit hernieuwbare grondstoffen en de gesloten grondstofcyclus - van de oogst van het stro tot de productie van het champignonsubstraat en het hergebruik van de champost op landbouwgrond. "We produceren ter plekke voor onze klanten. En alles uit één bron", meldde de directeur.

De bezoekers van de nieuwe Pilzland-vestiging konden zich ter plekke overtuigen van de hoge kwaliteit van de champignons. Van klassiek gebakken champignons met verschillende sauzen tot champignons in balsamicoazijn en kleine tartelettes met champignons, alles werd aangeboden - tot groot genoegen van de gasten. En bovendien een perfecte afsluiting van het 75e Jaarlijkse Congres.

Voor meer informatie:
www.pilzland.de

Publicatiedatum: