TropicSur, dat geleid wordt door de broers Álvaro en Juan Miguel González, heeft pas het Spaanse mangoseizoen afgerond als onafhankelijk bedrijf na de afsplitsing van het Catalaanse Cultivar in juni van dit jaar. Beide bedrijven onderhouden evenwel nog steeds een goede zakelijke relatie.
"Het seizoen is nog maar net afgelopen. Ondanks het historisch lage volume van dit jaar zijn we het seizoen zonder kleerscheuren doorgekomen, we hebben de situatie zelfs weten om te keren in ons voordeel. We hebben ons aandeel in het Spaanse mango-areaal met ongeveer 5% uitgebreid ten opzichte van vorig jaar, zodat we nu op 10% van het totaal uitkomen. Daarmee hebben we het seizoen waardig kunnen afsluiten en is onze slogan, "Onze oorsprong maakt ons uniek", eer aangedaan”, vertelt Álvaro González. "In eerste instantie maakten we programma’s met onze klanten tot rond week 38-39, want er werd een vroeg einde voorspeld, maar uiteindelijk hebben het seizoen kunnen rekken tot week 40-41. Onder normale omstandigheden zouden we met Keitt, het laatste ras, minimaal week 44 bereiken."
"We zijn erg trots op ons teeltbeheer en we hebben de Spaanse mango met hand en tand verdedigd. Het bewijs hiervan is dat de mango opnieuw onder de aandacht is gebracht in een jaar waarin de telers de steun van handelsbedrijven zoals ons meer dan ooit nodig hebben. Hoewel we enkele jaren geleden nog grotendeels onbekend waren, omdat we eerder een opslagplaats waren en geen handelsbedrijf, merken we nu dat de telers zich vlot tot TropicSur wenden omwille van aspecten als winstgevendheid, garantie, naleving van de beloften en een vriendschappelijke band. Daarom kunnen we zeggen dat onze groei het resultaat is van goed werk. Maar het heeft ons veel moeite gekost en er was doorzettingsvermogen nodig om een goede positie in de sector te verwerven."
"TropicSur is een familiebedrijf dat zich vroeger uitsluitend richtte op avocado's en mango's van Spaanse oorsprong, maar een paar jaar geleden zijn we ook fruit gaan importeren om ons hele klantennetwerk, variërend van groenteboeren, groothandelaren en retailers, jaarrond te kunnen voorzien", zegt Juan Miguel González.
Kritiek droogteniveau
"De droogte is zorgwekkend, maar we hebben er eigenlijk al enkele jaren last van. De Axarquía streek is het hardst getroffen, maar ook andere delen van de provincie Málaga en de rest van de Andalusië lijden onder de droogte. De telers beginnen zich nu echt wel grote zorgen te maken."
"Tegenwoordig worden vele percelen aan hun lot overgelaten, gewoon omdat er geen enkele druppel water beschikbaar is. Dat betekent dat de bomen aan het afsterven zijn. De situatie is al onomkeerbaar in meerdere zones en nu heeft de overheid werkelijk geen andere keuze meer dan de waterinfrastructuur te verbeteren met dringende maatregelen."
"Het moet nu gebeuren", benadrukt Álvaro. "Als dat niet gebeurt, dan is de subtropische sector in Axarquía en andere gebieden van Málaga gedoemd te verdwijnen. En dat zou heel spijtig zijn, want de economische en sociale rijkdom die deze gewassen genereren, is groot."
"Wij hebben niet direct te lijden onder deze extreme situatie, want onze teelt vindt plaats in de vallei van de Guadalhorce, waar er wat meer water voorhanden is. Maar indirect worden we wel getroffen, omdat een groot deel van de mango’s die we verkopen uit de Axarquía komt."
"Wat avocado's betreft, hebben we onlangs een nieuw perceel in de Valenciaanse Gemeenschap aangeplant in het kader van risicospreiding."
"We zijn al acht jaar bezig met de afzet van de Valenciaanse avocado’s. In 2022 hebben we een magazijn geopend in Alicante en een overeenkomst gesloten met een Valenciaanse coöperatie om de transportafstand te beperken en een betere service te kunnen bieden aan onze leveranciers in het oosten van Spanje."
"Daar zijn zeer goede gebieden voor de teelt van avocado's, maar er zijn ook andere zones waar het niet lukt vanwege de weersomstandigheden. Met onze ervaring in de Valenciaanse Gemeenschap van de afgelopen jaren hebben we een goede locatie kunnen kiezen voor ons eerste perceel. En als alles goed gaat, zullen we er jaar na jaar blijven groeien", verwacht Juan Miguel.
"Maar we zijn niet de enigen die daar land verwerven", benadrukt Álvaro. "Een van de grootste voordelen van de Valenciaanse Gemeenschap is de beschikbaarheid van water. Dat beweegt bedrijven ertoe om zich daar te investeren. Daarnaast zijn de Portugese Algarve en de provincies Cádiz en Huelva ook opkomende avocadoteeltgebieden."
"Het is echt belangrijk om het bewustzijn over water te vergroten. De beschikbaarheid ervan is niet oneindig en het is zorgwekkend als er tekorten ontstaan, zowel voor de tuinbouw als voor het dagelijkse leven van de mensen."
"Het zou goed zijn dat de overheid er nu op toeziet dat de manier waarop water wordt verkregen legaal is, want de afgelopen decennia is er helaas veel fraude op dit gebied oogluikend toegestaan. En daarnaast is het natuurlijk onontbeerlijk dat er dringende verbeteringen aan de Andalusische waterinfrastructuur worden uitgevoerd."
Voor meer informatie:
Tropicsur
Tel: +34 951 509 400 (Spanje)
[email protected]
www.tropicsur.es