24 september

Tussen Kunst en Kitch in de historische boomgaard

Lombarts Calville, Pater van den Elsen, Brabantse Bellefleur, Mierlosche Zwarte, Udense Spaanse? In Noord-Brabant kwam in het verleden een grote variëteit aan appels, peren, pruimen en kersen voor. Veel van deze fruitrassen worden met uitsterven bedreigd of zijn al voorgoed verdwenen. Het Nederlands Fruit Netwerk organiseert daarom in samenwerking met Brabants Landschap een determinatiedag, op zondag 24 september in Liempde. Op deze dag zit een team van deskundigen klaar om samen met het publiek à la Tussen Kunst & Kitsch de naam van uw fruitboom te achterhalen. Het doel? Historische fruitrassen terugvinden.

Het Nederlands Fruit Netwerk maakt zich sterk voor het behoud van de oude fruitrassen die vroeger in Nederland werden geteeld. In samenwerking met de genenbank van de Wageningen Universiteit zijn de afgelopen jaren al veel van oorsprong Nederlandse appelrassen opgespoord en in de genenbank Randwijk geplant om hun genetische diversiteit te bewaren voor het nageslacht. Na een zoektocht door diverse provincies in Nederland is ook Brabant aan de beurt.

Brabantse fruitcultuur
Historisch gezien zijn er veel Brabantse fruitrassen geweest die tegenwoordig in de fruitteelt niet meer aan bod komen, maar die wel belangrijke eigenschappen op het gebied van ziekteresistentie en ook landschappelijke waarde hebben, en die we graag weer in het Brabantse landschap terug willen zien. Om deze historische rassen terug te vinden hebben we de hulp van de Brabanders nodig.

Tussen Kunst & Kitsch
"Hebt u nog een oude fruitboom staan die mogelijk van een oud Brabants ras is of wilt u gewoon weten van welk ras appel of peer deze boom is, pluk dan 5 tot 10 gave, rijpe vruchten van deze boom en breng ze mee naar de determinatiedag van het Nederlands Fruit Netwerk en Brabants Landschap. Een team van deskundigen zal samen met u en het publiek de naam van uw fruitboom proberen te achterhalen.

Daarnaast geven de snoeiers van de Hoogstambrigade “Het Groene Woud” advies over de snoei en het onderhoud van deze bijzondere bomen "

Praktische info
De Brabantse fruit-determinatiedag vindt plaats op zondag 24 september in het Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2, 5298 NS Liempde (Kasteren), van 10:00 tot 16:00h. U bent dan (geheel gratis) welkom voor al uw vragen betreffende uw hoogstamfruit.

Bron: Beleef Boxtel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.