Breeding for Biodiversity: wat tropische gewassen kunnen betekenen voor diversiteit op akker en bord

Een eerste experiment laat zien: je kunt op een simpele manier semi-tropische groenten en kruiden verbouwen op een Nederlandse akker. Dit opent nieuwe mogelijkheden: meer diversiteit op de akker en op ons bord. Plantwetenschappers Martina Huber en Eric Schranz wijzen echter ook op de culturele betekenis van deze voedselproducten. Die mag niet uit het oog verloren worden.

Op een akker dichtbij Wageningen Campus, voorbij het hypermoderne kassencomplex Radix, staan de zes tunnels van postdoc plantwetenschappen Martina Huber. Onder de halve koepels gemaakt van buizen overtrokken met plastic heeft ze deze zomer bijzondere gewassen verbouwd. Denk aan kousenband, sopropo, Chinese komkommers, of Thaise basilicum—semi-tropische gewassen, veelal van het zuidelijk halfrond. “In totaal heb ik 48 verschillende variëteiten verbouwd,” vertelt Huber, “en ik sta versteld van de resultaten. Deze manier van verbouwen is heel simpel qua onderhoud en ik heb al doende geleerd hoe het moest. Toch is er heel veel te oogsten; een werkelijk uitzinnige hoeveelheid pittige pepers bijvoorbeeld!”

Om die overvloedige oogst te vieren, organiseren Huber en haar collega’s op woensdag 23 september een oogstfeest. Na een korte lezing zullen de gasten aanschuiven voor een multicultureel diner: de eters reizen van Thailand via Nigeria naar Suriname. Tijdens het project ontdekte Huber namelijk steeds meer over de eetcultuur rondom de producten uit haar tunnels. Wat begon als een experiment om te zien hoe deze gewassen het in Nederland zouden doen, ontwikkelde zich al snel tot een sociaal-culturele kennismaking met migrantenculturen van over de hele wereld.

Diversiteit op gewasniveau
“Mijn project is onderdeel van Breeding for Biodiversity, wat weer een subproject is van het investeringsthema Biodiversiteitspositieve voedselsystemen (B+FS),” legt Huber uit. “Dat is nogal een mond vol. In dit geval betekent het dat we ons afvroegen: wat kunnen tropische gewassen betekenen voor de diversiteit op de akker en op ons bord?” Huber legt uit dat het grootste deel van de Nederlandse akkers vol staat met een handvol ‘cash crops’, gewassen waar de meeste vraag naar is, zoals maïs of soja. Hoewel er relatief veel onderzoek wordt gedaan naar nieuwe landbouwvormen die meer biodiversiteit toestaan tussen of rondom de gewassen, rees de vraag ook of er op gewasniveau meer diversiteit mogelijk was.

“Dat splitste zich uit in twee projecten. Collega’s onderzochten gewassen die ooit veel in Nederland verbouwd werden, zoals pastinaak. Ik richtte me op nieuwe gewassen uit meer tropische delen van de wereld.” Het doel: testen of semi-tropische gewassen op een Nederlandse akker konden groeien. Dat deed Huber in een eenvoudige opstelling, met als enige hulpmiddel de plastic tunnels. “Daarmee verleng je simpelweg het groeiseizoen. Het blijft binnen voor een langere periode vochtiger en warmer.”


Een aubergineplant. Aubergines bleken vrij gevoelig voor Nederlandse kou, maar kwamen wel op.

Voedsel vertelt een verhaal
Tijdens haar onderzoek naar methodes om de gewassen te verbouwen, ontdekte Huber dat sommige van de groenten en kruiden al in Nederland verbouwd worden. “Migrantengemeenschappen telen zelf de gewassen van hun thuisland. Ze planten ze in hun tuin, op hun balkon, in een kasje. Hun methodes en motivaties worden veelal nog niet onderzocht.” Deze sociale, maatschappelijke dimensie was initieel geen onderdeel van het project. Huber twijfelt er echter niet over: migrantengemeenschappen moeten meepraten. “Het is hun kennis. Hun belang.”

Ook prof. dr. Eric Schranz, hoogleraar biosystematiek, benadrukt dat voedsel cultureel is. “Het vertelt een verhaal. Kousenband is nauw verbonden met de Surinaamse identiteit, om een voorbeeld te geven.” Op dit moment wordt de meeste kousenband geïmporteerd—niet de meest duurzame oplossing. Toch is het niet vanzelfsprekend dat Nederland in de toekomst haar eigen kousenband verbouwt. “De boeren in Suriname, die nu via dat gewas verbonden zijn met de Surinaamse gemeenschap hier, zouden een deel van hun inkomsten verliezen. Dat heeft niet alleen economische, maar ook culturele gevolgen.”


Postdoc Martina Huber en Prof. dr. Eric Schranz in één van de tunnels.

Moet je deze gewassen misschien in de zomer hier verbouwen en in de winter importeren? “Dat zou een optie kunnen zijn,” denkt Huber. “Dat is niet alleen aan ons wetenschappers. Daar moeten deze gemeenschappen over meepraten.”

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.