Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Opbrengsten variëren, maar de smaak is uitstekend"

Veelbelovende appeloogst uit Alpes de Haute-Durance

De appelen uit Alpes de Haute-Durance die door 170 telers worden geteeld op een totaal areaal van 2.600 ha (waarvan op 95 ha de Gala-appel met BGA en op 1.200 ha voor de Golden-appel met BGA) – in de departementen Hautes-Alpes en Alpes de Haute-Provence – zijn nog maar net begonnen aan het 2023-seizoen, dus we kunnen er nog niet alles over zeggen. Wat we wel al kunnen zeggen is dat het 2023-seizoen een veel beter seizoen belooft te worden dan het 2022-seizoen, zowel op het gebied van de kwaliteit van de appelen als op het gebied van de afzet van de appelen.

De Golden- en Gala-appelen uit Alpes de Haute-Durance worden geteeld op hoogtes van tussen de 600 en 1.000 meter op kalk- en klei-kalkachtige bodems die de appelen uiteindelijk voorzien van kalium, calcium en magnesium "waardoor deze in vergelijking met de appelen uit andere boomgaarden in Frankrijk een ongebruikelijk goede smaak krijgen."

Heterogene partijen van goede kwaliteit
Ondanks enkele verschillen tussen de appelen uit de boomgaarden, zal dit jaar een opbrengst worden bereikt van 70% van het volledige potentieel (gemiddeld 110.000 ton per jaar). Dankzij de vrij gunstige weersomstandigheden hebben de appelen uit de Alpes de Haute-Durance uitstekende smaakkwaliteiten. "De afwezigheid van extreem hoge temperaturen en onweer heeft ervoor gezorgd dat de appelen een fraai uiterlijk en goede smaak zullen hebben," legt Cédric Massot uit.


De Golden-appelen uit Alpes de Haute-Durance zijn de enige appelen met een Label Rouge. De appelen zijn te herkennen aan de roze blos, veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen dag en nacht. De appelen zijn verantwoordelijk voor 80% van de opbrengst aan appelen uit Alpes de Haute-Durance en voor 10% van de Franse nationale opbrengst aan Golden-appelen.

Lege markt
Dit jaar zullen zowel de Golden-appelen als de Gala-appelen uit Alpes de Haute-Durance naar alle waarschijnlijkheid kunnen profiteren van een aantal positieve marktomstandigheden. "De markt is momenteel volledig leeg, zonder dat er sprake is van een overlapping van voorraden met de oude oogst, gekoppeld aan een sterke vraag naar Golden-appelen en heel goede prijzen waarvan de verwachting is dat deze stand zullen houden. Er ligt dus een zeer goed jaar in het verschiet."

"De Gala-appelen, die in 2022 een rampzalig seizoen hebben moeten doorstaan met zeer lage prijzen in een volledig overvolle markt, zullen ook kunnen profiteren van een andere dynamiek. Het marktpotentieel is dit jaar veel beter dan dat van andere jaren. De prijzen zijn op dit moment op het juiste niveau en we hopen dan ook dat ze niet meer zullen dalen."

De appelen uit Alpes de Haute-Durance worden voornamelijk verkocht aan Franse retail en groothandelaren, terwijl de rest van de Franse appelen wordt geëxporteerd naar verschillende landen wereldwijd.

"Consumenten zijn extra geïnteresseerd in de Franse herkomst"
"Omdat we de appelen uit Alpes de Haute-Durance echter nog beter onder de aandacht van de consumenten willen brengen, moeten we de communicatie intensiveren. We willen meer doen om onze Label Rouge-appelen met BGA te promoten, en dan met name via winkelpromoties," legt Cédric Massot uit.

Het hele jaar door zullen er daarom evenementendagen worden georganiseerd met proeverijen en uitlegsessies over het teeltproces en het teeltgebied van de appelen. "In een tijd waarin de schappen steeds meer keuzes en labels bieden, zijn consumenten extra geïnteresseerd in de Franse herkomst en willen ze graag meer weten over de geschiedenis van met name lokaal geteelde producten. De consumenten van nu zijn zich daarnaast steeds meer bewust van het belang van het behoud van onze voedselsoevereiniteit."

Voor meer informatie:
Cédric Massot
Pommes des Alpes de Haute Durance
www.pommes-des-alpes-de-haute-durance.fr

Gerelateerde artikelen → Zie meer