Luis Candil van Agroalmanzora (Spanje):

"Nog hele maand september watermeloen"

De afgelopen dagen was er weer een goede vraag naar watermeloen in Europa, waar het kwik uitzonderlijk steeg tot boven de 30 graden op een groot deel van het continent. Het bracht leven in de markt van watermeloen uit de buitenteelt in dit seizoenseinde, waarin het nog steeds behoorlijk grote aanbod contrasteert met dat van het begin van het seizoen, dat best complex was.

"In het seizoen van de watermeloen uit de buitenteelt zijn er twee heel verschillende momenten geweest", vertelt Luis Candil van Agroalmanzora, een bedrijf in Almería. "De regen in de maand mei, met 300 liter in het oosten van Spanje, had een grote invloed op de opbrengst en de kwaliteit."

"Ik werk nu al 35 jaar in de sector en het was de eerste keer dat ik in de maand juli een tekort aan watermeloen op de markt zag. Het was geen kwestie van prijs, er was gewoon een gebrek aan product in een periode waarin de vraag omhoogschoot als gevolg van de hittegolven."

Gelukkig kwam er in augustus een einde aan de druk op het aanbod met de oogst in Castilla-La Mancha. "Maar als we het vergelijken met vorig jaar, zaten we in augustus op 50 of 60% van de verkoopprijzen, omdat de opbrengst in La Mancha veel hoger was dan in voorgaande jaren."

"In augustus heeft de consument watermeloenen van uitzonderlijke kwaliteit kunnen eten tegen een zeer betaalbare prijs. De afgelopen 20 tot 25 dagen was in elke supermarktketen watermeloen te vinden tegen een prijs tussen de 55 en 80 cent per kilo. Maar wij telers hebben een prijs ontvangen die nauwelijks de kosten dekte."

"Al die tijd ontvingen we tussen de 21 en 23 cent voor watermeloenen uit de topcategorie en tussen de 13 en 14 cent voor fruit van andere maten en meer standaard kwaliteit. Op het einde van de rit dekken die prijzen de kosten eigenlijk niet, want die zijn omhooggeschoten met de laatste arbeidshervorming, de druk op de MRL's en de stijging van de dieselprijzen de voorbije 40 dagen. Die is nu weer teruggekeerd naar het prijsniveau van aan het begin van de oorlog, maar de subsidie van 21 cent van toen is ondertussen al lang afgeschaft", zegt Luis. "Begin september is het in Europa vijf tot zes dagen echt mooi weer geweest, maar het was niet voldoende om al onze voorraden verkocht te krijgen. En winstgevend is die verkoop ook niet geweest."

Het Spaanse watermeloenenseizoen loopt nog tot een eind in oktober. Agroalmanzora zal al haar klanten blijven voorzien van Spaans fruit, maar de eerste watermeloenen van overzee beginnen ook al op de Europese markt te verschijnen. "Deze week worden er al enkele partijen verscheept vanuit Brazilië of Panama en logischerwijs tegen hogere prijzen. Om de kosten, vooral de logistieke, te dekken moet een watermeloen uit Latijns-Amerika bij aankomst in Rotterdam minimaal 60 à 65 cent waard zijn."

"Hoewel het de komende weken mogelijk zal zijn om naast Spaans fruit ook overzees fruit op de markt te vinden, is de consument niet dom en weet hij wanneer hij seizoensfruit eet. Nu kan hij Spaanse watermeloenen vinden van zeer goede kwaliteit tegen een prijs van hoogstens 80 cent, maar over twintig dagen zal de watermeloen in de groothandel voor minstens € 1,10 per kilo over de toonbank gaan en in de winkel voor nog meer geld. Terwijl het niet van dezelfde kwaliteit zal zijn."

Voor meer informatie:
SAT 7467 Agroalmanzora
Paraje Los Sifones S/N, Palomares
04617 Almería (Spanje)
Tel: +34 950 467 315
info@satagroalmanzora.com
https://satagroalmanzora.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.