Tom Desmet, Desmet Agro:

"Vraag naar bospeen lijkt zich na vakantieperiode weer te herstellen"

Tholen - Nu de vakantieperiode voorbij is, begint de vraag op de Belgische bospeenmarkt langzamerhand weer een beetje terug te keren. Dit ziet Tom Desmet van Desmet Agro. Het bedrijf zit op het moment volop in het bospeenseizoen, maar teelt daarnaast ook verschillende kolen en prei en ook akkerbouwgewassen als aardappelen en uien. "De laatste paar weken was er zeer weinig vraag met het warme weer en vele mensen op vakantie, maar het lijkt zich nu wat te herstellen en de prijzen stabiliseren."

Tom is inmiddels de vierde generatie teler binnen Desmet Agro en heeft het bedrijf sinds twee jaar overgenomen. Het huidige bospeenseizoen verloopt, zo stelt hij, nog niet naar tevredenheid. "De afzet gaat dit seizoen erg moeizaam”, legt de jonge teler uit. “Over het algemeen lopen de volumes gewoon terug. Ik denk dat we op zo’n 70 procent zitten van andere jaren. Dit horen we ook vanuit de veilingen en de retail. Bospeen is een relatief duur product, een beetje niche. Je ziet dat men meer en meer moeite heeft om dat neer te leggen voor groenten."

Daarnaast laat ook de kwaliteit wat te wensen over. "We hebben zeer veel regen gehad. Vorige week is hier in de regio tussen de 15 en 20 mm regen gevallen en deze week waren ook weer redelijk wat hevige buien. Dat heeft de kwaliteit geen goed gedaan. Bovendien groeit het loof te hard. We werken met 80 groeidagen, waarna we oogsten, verwerken en vermarkten."

"Echter groeit het eigenlijk te hard om bij te houden. Het is een enorm groeizaam jaar, wat in vele teelten voordelig is, maar bij ons tegen je kan werken. Een wat droger jaar, waarbij je wat moet beregenen en we zelf voor de kwaliteit kunnen zorgen, is voor ons beter. Ze zijn zo'n 20 dagen vroeger klaar dan we normaal voorzien."

Het bedrijf zet haar bospeen rechtstreeks aan de retail af, maar verkoopt ook aan de klok bij de veilingen. Zo kunnen ze tot ongeveer december haar bospeen aanbieden. "Bij de retail werken we uiteraard met vaste contracten, dus dat is wel stabiel. Op de klok blijven de prijzen toch wisselvallig. Toch verwacht ik dat de vraag richting het najaar wel weer meer zal stijgen. Bospeen wordt nu eenmaal meer gegeten als de temperaturen omlaag gaan, maar ik hoop dat de prijzen ook op een mooi niveau kunnen blijven liggen. We blijven positief voor de toekomst, doordat we kort op de bal kunnen spelen en flexibel zijn voor nieuwe klanten. Ieder jaar gaan we op zoek naar extra afzet en nieuwe opportuniteiten", besluit Tom.

Voor meer informatie:
Tom Desmet
Desmet Agro
Tel.: +32 470 68 87 74
tom@desmet-agro.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.