Arco Fruits:

"Enthousiasme voor zoete aardappelen blijft onverminderd groot"

Dankzij het feit dat de zoete aardappel niet alleen door telers vooral wordt gewaardeerd om de teeltkwaliteiten (in het bijzonder die van het ras Beauregard, die uitstekend bestand is tegen ziekten, een hoge opbrengst kent en het vermogen heeft om zich aan te passen aan verschillende bodem- en klimaattypen), maar door consumenten ook nog om de smaak en de voedingswaarde, blijft deze oude groente nog altijd aan populariteit winnen.

Sales Director van Arco Fruits Michael Sanchez Escriva praat ons bij over het verloop van het huidige seizoen en de groeivooruitzichten op de Franse markt voor deze haast vergeten groente, die een paar jaar geleden nieuw leven is ingeblazen.

"Vorige maand zijn we begonnen met de afzet van de nieuwe opbrengst aan zoete aardappelen voor seizoen 2023/24 en dan vooral met die van het ras 'Beauregard', dat bekend staat om de roze tot paarse schil en het feloranje vruchtvlees, vanwege de zachte structuur en de zoete smaak een van de populairste rassen."

Spanje biedt de zoete aardappel ideale groeiomstandigheden
Arco Fruits heeft ervoor gekozen zich voor het telen van zoete aardappelen te richten op Cádiz, Málaga, Murcia en Alicante, de belangrijkste teeltgebieden van Spanje. "Door gebruik te maken van de diverse troeven van ieder van deze unieke teeltgebieden kan Arco Fruits vrijwel het hele jaar door zoete aardappelen van topkwaliteit leveren.

Spanje biedt dankzij de klimatologische diversiteit en gevarieerde samenstelling van de bodems voor het telen van zoete aardappelen de ideale teeltomstandigheden. De provincie Cádiz heeft bijvoorbeeld een uniek microklimaat dat zoete aardappelen een uitzonderlijke smaak en textuur geeft. De rijke bodem, die profiteert van mariene afzettingen, bevordert een optimale groei."

In 2020 is bijna 45% van de in Frankrijk geconsumeerde zoete aardappelen geïmporteerd (bron: FranceAgriMer). De Franse nationale zoete aardappelopbrengst wordt geschat op 10.000 ton.

Opbrengstdaling van 30% en prijsstijging
Droogte, opeenvolgende hittegolven met recordtemperaturen en watergebrek hebben dit jaar een grote impact gehad op de uiteindelijke opbrengst van zoete aardappelen, die als gevolg hiervan met 30% was gedaald ten opzichte van die van voorgaande jaren. Ook hebben de zoete aardappelen dit jaar (in vergelijking met die van voorgaande jaren) een overwegend kleine(re) maat.

Maar, zoals Michael opmerkt, "ondanks het feit dat de regio's getroffen zijn door dezelfde aan het weer gelinkte problemen, lopen de oogstkalenders enigszins uit de pas, iets dat in dit geval helpt bij het reguleren van het aanbod op de markt."

En hoewel het seizoen vanwege teeltproblemen is begonnen met vrij hoge prijzen, "zal de marktdynamiek zich met de introductie van nieuwe gewassen uit andere regio's waarschijnlijk wel stabiliseren: de verwachting is dat de prijzen de komende weken weer met 10-15% zullen dalen."

Groeiende interesse in Frankrijk
De afgelopen jaren heeft de zoete aardappel op de borden van Europeanen en dan met name de Fransen, een prominente plaats ingenomen.

De aantrekkingskracht van de zoete aardappel blijft groot en wordt de komende jaren zelfs nog groter. Die groeiende populariteit heeft de zoete aardappel te danken aan de voedingswaarde die deze in zich draagt. Een zoete aardappel is namelijk rijk aan bètacaroteen, vitamine A, vezels en antioxidanten.

In een tijd waarin consumenten – vooral millennials – steeds vaker op zoek gaan naar een gevarieerder, plantaardig voedingspatroon, heeft de zoete aardappel een niche voor zichzelf gecreëerd. "Ook hebben verschillende 'promotionele' inspanningen van zowel telers als leveranciers een belangrijke rol gespeeld bij het vergroten van de bekendheid van zoete aardappel onder consumenten. Via allerlei kookprogramma's op de televisie en op diverse sociale mediakanalen worden al een tijdje recepten met zoete aardappel verspreid. Dit verspreiden heeft sterk bijgedragen aan een toename van de populariteit. De zoete aardappel is dankzij de zoete smaak en smeltzachte textuur een interessant alternatief voor de traditionele aardappel."

Volgens de FAO is ook de wereldwijde vraag naar zoete aardappelen de afgelopen jaren gestegen, vooral in Europa en Noord-Amerika.

Voor meer informatie:
Michael Sanchez Escriva
Arco Fruits
Tel.: +33 7 82 44 16 74


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.