Efficiënte sorteerders bestrijden giftig onkruid tussen groenten

Giftige onkruiden worden vaker tegelijkertijd geoogst met gewassen zoals sperziebonen en baby leaf-spinazie, met het risico dat ze in het eindproduct terechtkomen. Maar er is nu nieuwe technologie beschikbaar voor betere sortering.

Jacob Hobbel, TOMRA Food's Global Category Director voor Groenten & Fruit, legt uit hoe het risico kan worden beperkt. Van alle
bedreigingen voor de voedselveiligheid op verwerkingslijnen, is giftig onkruid het moeilijkst om mee om te gaan. Dit is altijd al een uitdaging geweest voor verwerkers, maar nu maken veranderingen in de teeltmethoden het probleem algemener. De toegenomen vraag van consumenten naar biologisch geteelde gewassen, plus de strengere beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zorgen ervoor dat onkruid steeds vaker voorkomt.

Het goede nieuws is dat sorteermachines zeer effectieve oplossingen bieden. Eén type sorteertechnologie in het bijzonder beschikt over detectiemogelijkheden die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren.

TOMRA Food biedt nu effectieve sorteeroplossingen voor elk type groenteproduct, waaronder IQF, versverpakking, versgesneden en in conserven. Hoewel optische sorteerders in de eerste plaats bedoeld zijn om de voedselveiligheid te garanderen en een consistente productkwaliteit te leveren, bieden ze ook vele andere voordelen. De beste machines sorteren volgens de specificaties, verhogen de verwijderingsefficiëntie, minimaliseren valse afkeur, verminderen de noodzaak tot handmatig ingrijpen, helpen bij het oplossen van problemen met arbeidstekorten, verminderen de uitvaltijd van de lijn en leveren waardevolle gegevens over het gesorteerde product. Het resultaat is minder voedselverspilling en een hogere opbrengst en winst.

Twee sorteermachines die zeer geschikt zijn voor het detecteren en afkeuren van giftig onkruid zijn de TOMRA 5B en de TOMRA 5C. Sommige verwerkers gebruiken beide machines op dezelfde lijn: eerst de TOMRA 5B, voordat het product wordt gesneden of geblancheerd, en dan de TOMRA 5C, met Biometric Signature Identification (BSI) technologie, voor de laatste controles tussen de IQF-tunnel en het pakstation.

TOMRA 5B voor verse producten
De TOMRA 5B is een high-end bandensorteermachine die onkruid kan detecteren en verwerpen wanneer dit vermengd is met de groenten. Door de combinatie van 360-graden surround-view cameratechnologie met een of meer lasers en geavanceerde algoritmen sorteert deze machine op kleur en vorm door camera's en op structuur door een laser. Het apparaat detecteert tot 99% van het ongewenste materiaal en is ideaal voor de gerichte identificatie van extreem kleine individuele defecten in grote productiestromen.

Voor meer informatie:
TOMRA Food
Research Park Haasrode 1622 - België
Tel.: +32 (0)16 396 396
media@tomra.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.