Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder Griekse druiven door slecht weer

Het druivenseizoen is verre van perfect in Griekenland, maar volgens George Saliaris-Fasseas, oprichter van Greek Grape Company, zou het wel eens het beste seizoen van de komende jaren kunnen zijn, want de klimaatverandering zal de zaken alleen maar erger maken.

"Het huidige druivenseizoen ziet er heel vreemd uit. Het enige positieve is dat het veel beter zal zijn dan in 2024, 2025, 2026 en daarna. Het weer wordt steeds grilliger. Dit jaar bevinden we ons in een veel betere positie dan Spanje, omdat we voldoende water hebben en geen hittegolven. En in vergelijking met Italië hebben wij geen overstromingen gehad. En toch hebben ook wij 20% minder druiven. Dit is te wijten aan de regen tijdens de bloeiperiode in mei en juni, en aan het feit dat 5 hectare van onze IFG Sugar Crisp percelen geen fruit heeft hangen. De teelttechnici van IFG geven de schuld aan het weer, maar dit is duidelijk niet goed voor ons bedrijf en dat moet de komende jaren zorgvuldig worden opgevolgd."

Van sommige rassen zal de opbrengst serieus afnemen, maar bij andere zijn de kwaliteit en de volumes solide, legt Saliaris-Fasseas uit. "Vorig seizoen hebben we onze IFG Sweet Globe niet geoogst vanwege de regen in september, terwijl de kwaliteit dit jaar uitzonderlijk is. Dit ras gaat naar de Britse retail, in witte en gemengde punnets. Het wordt ons topproduct! Van IFG Sugar Crisp zullen we daarentegen veel minder volumes exporteren. We verwachten 30 tot 40 procent minder kilo’s als gevolg van problemen met de maatvoering en de schade op de 5 hectare die ik eerder vermeldde. Onze rode rassen, IFG Sweet Celebration en IFG Jack Salute, zien er op dit moment spectaculair uit. Ik hoop dat het mooi weer blijft en dat we een geweldige kwaliteit krijgen."

Meerdere Griekse regio's hebben te lijden gehad onder deze grillige weersomstandigheden, met schade tot gevolg, zegt Saliaris-Fasseas. "In Chalkidiki, waar wij ons bevinden – dat is in het noorden van het land –, heeft het tijdens de bloei veel geregend. We hebben schade opgelopen en van één bepaald ras zijn de maten zeer ongelijk. Anderzijds is het maar één dag warmer dan 36ºC geweest en de noordenwind bracht droge lucht richting zee. Deze noordenwind is, geloof ik, de reden dat er al eeuwenlang druiven worden geteeld in Agios Pavlos, Chalkidiki, waar ook onze percelen liggen."

"Kreta kende problemen met meeldauw en de oogst eindigde zeer vroeg in vergelijking met voorgaande jaren. Korinthe, het belangrijkste teeltgebied, bekend om z’n Thompson Seedless, zal ruim 60% minder druiven hebben dan vorig jaar, als gevolg van meeldauw, watertekorten en percelen die aan hun lot worden overgelaten wegens de slechte resultaten van de afgelopen drie jaar. In Kavala is de situatie wat verdeeld, maar de streek komt zoals altijd met handig laat fruit dat door de druk van de markt evenwel niet met de ideale Brix zal worden geoogst."

Greek Grape Company zou de bestemmingsmarkten graag verbreden. Daarvoor kijkt het onder meer naar Zweden en Noorwegen. "Elk jaar richten wij ons op drie markten. Britse retailers zijn onze grootste klanten, gevolgd door een Duitse supermarkt en twee Nederlandse supermarktketens. We zien interesse van andere groothandelaren en retailers, maar helaas hebben we niet meer volumes en moeten we dus selectief zijn. We hebben de afgelopen twee jaar 'geflirt' met twee Duitse, een Zweedse en een Noorse supermarkt. Deze bestemmingen zijn praktischer dan het Verenigd Koninkrijk. Niettemin is 2023 het 33e jaar dat ik Tesco in het VK van pitloze druiven voorzie en ik denk dat we weer een mooi product hebben voor onze Britse klanten."

Druiventelers die hun oogst bewaren voor later in het jaar, verdienen volgens Saliaris-Fasseas het meeste geld. "Telers die het aandurven om het fruit op te slaan voor november, zullen veel geld verdienen. Wij behoren niet tot die groep, want we moeten aan onze supermarktprogramma's voldoen. Al onze volumes liggen dus al vast. Ik ken op dit moment nog geen enkele teler die miljardair is, maar het zou best kunnen dat op de Forbes-lijst van november 2023 een druiventeler prijkt", lacht hij.

Voor meer informatie:
George Saliaris-Fasseas
Greek Grape Company
[email protected]
www.ggc.gr

Gerelateerde artikelen → Zie meer