"In een moeilijk seizoen valt de platte nectarine Ondine op"

Het Europese steenfruitseizoen zit in de laatste rechte lijn. "De paraguayo-opbrengst was omvangrijk, maar het aanbod van fruit van hoge kwaliteit was over het algemeen schaars", vertelt Ángel Vallín van veredelaar ASF Edition, eigenaar van het merk Ondine voor plat steenfruit. Het volume blijft groeien, gedreven door de marktvraag. Samen met het moederbedrijf Frutaria heeft de veredelaar het grootste marktaandeel in platte nectarines.

"In Spanje is het steenfruitseizoen complex geweest, vooral voor paraguayo’s, wegens het overaanbod in een groot deel van het seizoen. Dat kwam door de overlapping tussen teeltgebieden en hogere opbrengsten dan voorgaande jaren. Er is echter weinig aanbod van kwaliteitsfruit geweest. Het fruit had niet de juiste maten en ook de Brix-waarde was laag, vooral door de grote hoeveelheid fruit aan de bomen."

"Maar in een moeilijk jaar als dit valt ons genetisch materiaal op. Op kwalitatief vlak hebben we paraguayo’s en platte nectarines aangeboden die totaal anders zijn dan wat de markt te bieden heeft. Handelaren en retailers die op zoek zijn naar kwaliteit vragen om dit soort producten en we hebben dan ook een grote vraag gezien", zegt Ángel Vallín.

"De reeks rassen van paraguayo en platte nectarine van het merk is het resultaat van veredelingswerk dat inzet op smaak als belangrijkste criterium. Het doel is een optimale eetervaring", benadrukt hij.

Bovendien betekent het verdedigen van een sterk merk dat de kwaliteit gedurende het gehele seizoen constant is, aldus Ángel Vallín. "We hebben een assortiment rassen voor verschillende teeltgebieden in meerdere landen die een constante aanvoer met dezelfde smaak- en kwaliteitsparameters garanderen."

"Daarom hebben we, ondanks hittegolven, droogte en andere ongunstige weersomstandigheden zoals overstromingen in Italië, aan de verwachtingen kunnen voldoen. We zijn blij met de resultaten en we blijven gestaag groeien, in lijn met de vraag van de handelaren en retailers die deze details op prijs stellen."

ASF Edition heeft het grootste marktaandeel in platte nectarine en is pionier inzake rassen met volledige stampersluiting en hoge smaakstandaarden voor on-the-go fruit, het concept van een gezonde snack.

"In Spanje is ongeveer 50% van het areaal platte nectarine – tussen de 900 en 1.000 hectare – van Ondine. In Frankrijk hebben we een aandeel tussen de 90 en 95% en in Italië nemen we met 250 hectare een belangrijk deel in beslag", zegt Ángel Vallín. "Dit is ook het eerste jaar dat we platte nectarines in Griekenland hebben geplant. Ons aandeel is erg hoog in vergelijking met de concurrentie, omdat de markt vraagt om de kwaliteit van dit genetische materiaal en de service die daarmee gepaard gaat."

Het gaat om een categorie die, hoewel tot nu toe vrij onbekend, ongetwijfeld een hoge vlucht zal nemen. "Het publiek is nog niet zo bekend met de platte nectarine, maar de consumenten zijn aangenaam verrast als ze zien hoe gemakkelijk het is om te eten en hoe goed de smaak is, met een Brix-waarde tussen de 16 en 18. Er is niets vergelijkbaars op de markt en dit is wat de categorie doet groeien, omdat het steeds meer ruimte in de schappen inneemt."

Voor meer informatie:
Ángel Vallín
Agro Séléctions Fruits ASF
Route d'Alenya
La Prade de Mousseillous
66200 Elne (Frankrijk)
angel-vallin@regal-in.com
ondine-fruit.com/es/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.