Als vervolg op de activiteiten van SGN om gezonde zorgomgevingen op scholen en kantoren te realiseren, heeft Stichting Eten en Welzijn in het programma Gezondheidshuis gewerkt aan een gezond voedselaanbod in drie ziekenhuizen. Bij Glastuinbouw Nederland is te lezen dat de dialoog met zorgmedewerkers het draagvlak vormde voor het startpunt.
In het project werd duidelijk dat het anders aanbieden van groenten en fruit - bij de kassa, of meer groenten toevoegen aan de broodjes - leidt tot een forse stijging in de consumptie van gezond. Gratis water bleek op twee van de drie locaties tot een daling van de consumptie van frisdrank te leiden.
In de praktijk blijkt er een hiaat in het voedselaanbod in ziekenhuizen. Dat is namelijk niet altijd even gezond. Het SIGN heeft de volgende vragen gesteld: "Hoe realiseren we met cateraars een gezond en gewaardeerd voedselaanbod in ziekenhuizen dat ook wordt geaccepteerd? Hoe bewegen we management, zorgmedewerkers en patiënten dat ze gezonde voeding als het nieuwe normaal gaan zien en gaan toepassen?"
Gezond en gevarieerd
Het project 'Ziekenhuis=Gezondheidshuis' is op initiatief van SIGN uitgevoerd door Stichting Eten en Welzijn in samenwerking met GreenDish. Het project vond plaats bij drie grote zorginstellingen. Samen met cateraar Vermaat zijn bezoekers, medewerkers en patiënten uitgedaagd om mee te denken over een gezond en gevarieerd aanbod. Dat leidde tot een reeks ideeën en maatregelen.
De resultaten van het project zien hier te lezen.
Bron: Glastuinbouw Nederland