veel groenten en fruit en minder suiker en zout

Gronings ziekenhuis volledig over op gezonde voeding

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is vanaf juni volledig over op gezonde voeding voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het nieuwe voedingsaanbod is gevarieerd, met veel groenten en fruit en minder suiker en zout. Het aanbod is ook duurzaam, dat wil zeggen dat het tot minder verspilling leidt, meer plantaardig is en dat vaker gebruik wordt gemaakt van voedsel uit de regio. Daarnaast wordt het voedingsaanbod aantrekkelijk geserveerd en is er aandacht voor samen eten.

Het Groningse ziekenhuis heeft voor patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling een keuzemenu met zes eetmomenten per dag ontwikkeld onder de naam Smaakt Beter. De nieuwe gerechten zijn bereid met extra eiwitten en energie om herstel na een behandeling of operatie te bevorderen. Ook worden de gerechten op een aantrekkelijke manier geserveerd, zodat patiënten met meer smaak en plezier eten.

Voor bezoekers en medewerkers is het ziekenhuis ook overgegaan op een volledig gezond voedingsaanbod. Dat betekent dat in alle horecavoorzieningen en bij bijeenkomsten en evenementen gezond eten en drinken wordt geserveerd. Bezoekers die willen mee-eten bij hun naaste op de verpleegafdeling, kunnen een lunch of warme maaltijd ophalen in het restaurant. Volgend jaar start het ziekenhuis een pilot om het mee-eten met de menucyclus van de patiënten mogelijk te maken.

Waar het gaat om duurzaamheid, werkt het ziekenhuis aan het terugbrengen van de voedselverspilling van 25% naar maximaal 10%. Verder streeft het ziekenhuis naar 20% plantaardig voedsel en koopt het ziekenhuis meer producten in bij lokale leveranciers. Een voorbeeld is Superkorn, het eiwitverrijkte brood dat Bakkerij Beukeveld in Groningen speciaal voor het ziekenhuis bakt. Voor de inkoop bij regionale leveranciers werkt het ziekenhuis mee aan een onderzoek onder regie van de Hanzehogeschool.

bron: Martini Ziekenhuis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.