Kernser Edelpilze GmbH heeft zijn productassortiment uitgebreid met twee nieuwe rassen paddenstoelen. Naast de koningsoesterzwam, shiitake, gewone oesterzwam, Japanse bundelzwam (nameko) en pruikzwam (pom pom) teelt het paddenstoelenbedrijf uit Kerns (Centraal-Zwitserland) sinds kort ook enoki en shimeji in biologische kwaliteit. "We hebben de laatste tijd veel aanvragen gekregen van zowel de horecasector als de retail voor de witte enoki. Consumenten worden zich steeds meer bewust van deze bijzondere paddenstoelen, onder andere via sociale media, en willen ze graag lokaal kopen en gebruiken in hun recepten. Tot nu toe werd deze paddenstoel echter voor 100% geïmporteerd uit China," meldt Christian Fanger, directeur van het bedrijf.
© Kernser Edelpilze GmbH
Christian Fanger
Hetzelfde geldt voor het tweede nieuwe product, shimeji genaamd, dat vroeger al op de oude locatie werd geteeld. Op de huidige locatie is de teelt van shimeji tot nu toe nooit succesvol geweest, zegt Fanger terugkijkend. "Na enkele aanpassingen in de substraatteelt zijn we nu begonnen met een nieuwe aanpak en de eerste teelt laat een veelbelovende kwaliteit zien. We bieden de shimeji onder andere ook aan in onze gemengde pakketten voor de horeca - bestaande uit vier tot zes paddenstoelensoorten. Met zijn kleur en vorm brengt de shimeji in deze verpakking wat variatie. Qua smaak wordt deze paddenstoelensoort vaak gebruikt in soepen of als toevoeging aan een saus, vooral in de herfstmaanden."
Volgens Fanger is het kweekproces vergelijkbaar met dat van andere fijne paddenstoelen. Alleen heeft de shimeji een iets langere rijpingsperiode nodig. "Het is niet zozeer de vrije teeltcapaciteit, maar de opslagcapaciteit voor de langere rijpingsperiode die in de toekomst een beperkende factor zou kunnen zijn."
© Kernser EdelpilzeShimeji
Zwitserse paddenstoelen in opkomst
Al met al zijn paddenstoelen uit de binnenlandse teelt in opkomst, vervolgt Fanger. Volgens de cijfers van de Vereniging van Zwitserse Paddenstoelentelers (VSP) is het aandeel van in eigen land gekweekte paddenstoelen nu gestegen tot ongeveer 50%. In Zwitserland worden alleen biologische paddenstoelen gekweekt. Hoewel de koningsoesterzwam nog steeds de populairste paddenstoel is, zegt de VSP dat er nog meer marktpotentieel is met nieuwe rassen. "De twee pandemiejaren 2021/22 waren de sterkste afzetjaren, wat vooral te danken is aan minder toeristen en de navenant hogere binnenlandse afzet. Om de mate van zelfvoorziening voor paddenstoelen verder te kunnen verhogen, zijn er meer telers nodig die investeren in de teelt van paddenstoelen of bestaande teeltbedrijven die hun capaciteit willen uitbreiden. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat regionaliteit ook voor paddenstoelen aan belang zal blijven winnen, en daarom is een gedecentraliseerde teelt met korte transportroutes belangrijk," zegt Fanger.
Niettemin worstelen Zwitserse paddenstoelentelers ook met de alomtegenwoordige kostenstijgingen, vooral de stijgende arbeidskosten. Sommige van deze extra kosten kunnen worden doorberekend aan de retail en de horeca. Bovendien wordt er steeds meer op de automatisering van teeltprocessen vertrouwd. Fanger: "Wij hebben onze substraatteelt de afgelopen jaren sterk geautomatiseerd. Ik denk dat verdere automatisering van het oogsten en de verwerking moeilijk is, omdat veel zaken individueel bepaald moeten worden. Er zijn verdere ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Naar mijn mening moet ook deze trend niet genegeerd worden. Vandaag de dag zijn deze twee activiteiten echter nog steeds 100% handwerk."

Enoki
Vleesvervangers en marketingconcepten
De trend naar minder vlees zal zich ook in Zwitserland voortzetten, zei hij, met eetbare paddenstoelen die zich mogelijk als veganistisch product kunnen vestigen. "Ze worden echter nog niet als zodanig gepromoot, d.w.z. de paddenstoelen bevinden zich nog niet in de positie dat ze een vleesalternatief zouden zijn. In de toekomst zouden ze echter het vleesgehalte in bepaalde producten kunnen vervangen en zo de CO2-balans van veel producten kunnen verbeteren. Uiteindelijk is het echter de prijs die over de verdere ontwikkeling beslist."
Daarom is het des te belangrijker om de consument bewust te maken van de verschillende gebruiksmogelijkheden van de paddenstoelen. "Helaas hebben veel paddenstoelentelers niet de middelen om proeverijen in de supermarkten te organiseren. Wij van Kernser Edelpilze presenteren ons echter op evenementen en beurzen waar we onze producten ter plekke bereiden en ideeën uitwisselen met potentiële consumenten. Dit maakt alleen op kleine schaal een verschil, maar als elke teler de aandacht vestigt op zichzelf en zijn gezonde producten, kan dit uiteindelijk bijdragen aan een hogere afzet," besluit Fanger.
Voor meer informatie:
Christian Fanger
Kernser Edelpilze GmbH
Stanserstrasse 50
CH-6064 Kerns, Zwitserland
Tel: +41 41 660 49 49
[email protected]
www.kernser-edelpilze.ch