Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huercasa

"Tekort aan suikermaïs zal met nieuwe oogst verholpen worden"

Hoewel gekookte maïskolven het hele jaar door worden geconsumeerd, is het in de lente en zomer dat de verkoop van suikermaïs omhoog schiet. Want met de komst van het mooie weer wordt ook steevast de barbecue tevoorschijn gehaald. Door de droogte tijdens de vorige oogst is er nog steeds een tekort aan maïs, maar de verwachting is dat er in het laatste trimester van dit jaar geen schaarste meer zal zijn dankzij de komende oogst die met goede volumes en kwaliteit lijkt te komen.

"De resultaten van het vorige suikermaïsseizoen wegen op de sector. Het was een moeilijk seizoen door de droogte, het gebrek aan irrigatiewater, de stijging van de kosten van grondstoffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en een steeds restrictievere Europese regelgeving op milieuvlak", zegt Félix Moracho, voorzitter van Huercasa.

"Al deze elementen hebben ervoor gezorgd dat het totale areaal gekrompen is en daarmee ook de beschikbaarheid van product. De areaalafname is evenwel niet in elk teeltgebied even aanzienlijk", zegt Félix. Het bedrijf heeft ongeveer 3.000 hectare suikermaïsteelt in Spanje en Frankrijk. In Spanje vindt de teelt plaats in Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha en de Ebro-vallei. Het is ook leider in de productie en afzet van kant-en-klare gekookte maïs in Europa.

"Hoewel er nog steeds een tekort aan product is na de moeilijkheden van de vorige oogst, hopen we dat de balans zal herstellen met de nieuwe oogst. Die begon eind maart in Andalusië en is twee weken geleden geëindigd in Extremadura. De oogst verloopt redelijk voorspoedig, met correcte volumes en een goede kwaliteit, dus we hopen dat in de laatste maanden van het jaar het aanbod op de markt weer in evenwicht zal komen", vervolgt de voorzitter van Huercasa.

"De vraag is momenteel redelijk goed, maar toch merken we enige terughoudendheid in vergelijking met andere jaren als gevolg van de inflatie. Het heeft geen significante invloed op onze activiteit, maar we moeten de situatie toch in de gaten houden. We proberen steeds de beste prijs-kwaliteitverhouding te bereiken, wat ons leiders op de markt maakt", zegt hij.

Europese beperkingen
Hoewel klimaatverandering en droogte factoren zijn die de sector zorgen baren, benadrukt Félix Moracho dat de moraal bij de telers laag is vanwege het restrictieve beleid van de Europese Commissie in haar "van boer tot bord"-strategie.

"De emotionele situatie van de telers is zorgwekkend sinds de invoering van de strategie. Sommigen hebben er al de brui aan gegeven, omdat ze de teelt economisch niet meer haalbaar beschouwen. De Europese telers moesten al grote moeilijkheden overwinnen voordat de nieuwe regelgeving werd toegepast en nu is het nog erger. Als we hier geen rekening mee houden, komt de Europese toeleveringsketen in de onmiddellijke toekomst in gevaar."

"Europa loopt voorop op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid en de doelstellingen van de nieuwe Europese strategie zijn eervol, maar ze moeten met gezond verstand worden uitgevoerd wat betreft het verbod op gewasbeschermingsmiddelen. We kunnen toch niet wat we een paar jaar geleden nog deugdelijk noemden nu als uiterst schadelijk wegzetten? Er is meer consistentie nodig en veranderingen moeten ordentelijk worden toegepast. Wij staan aan de kant van de telers en we sluiten contracten af tegen prijzen die hen winst opleveren. We geven hen ook technische en morele ondersteuning. We moeten echt de Europese voedselteelt verdedigen", zegt Félix Moracho.

Een beperkt assortiment, maar wel zeer gespecialiseerd
Huercasa, dat naar meer dan 40 landen exporteert, heeft de ambitie om de eerste en beste Europese leverancier te worden van verwerkte groenteproducten. "Hoewel gekookte suikermaïs ons meest emblematische product is, groeien we aanzienlijk in rode biet en producten op basis van peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, maar ook biologische producten", legt de voorzitter uit.

"De verkoop van gemaksproducten zal blijven toenemen, ondanks dat er momenteel economische problemen zijn. Want de consument heeft steeds minder tijd om te koken en gaat ook meer en meer op zoek naar gezonde en kwaliteitsvolle producten. Strategisch proberen we te zien wat interessant kan zijn voor de consument. We streven geen overweldigende diversiteit na, maar zoeken producten die aan de behoeften van de klanten kunnen voldoen met een beperkt maar zeer gespecialiseerd assortiment. We verbeteren ook permanent onze processen om met een krachtig aanbod zoveel mogelijk verschillende markten te kunnen bevoorraden", benadrukt hij.

"We werken nauw samen met telers en besteden veel aandacht aan innovatie door samen te werken met technologiecentra en universiteiten. Zo proberen we meer waarde te bieden met minder impact op het milieu, omdat we geloven in duurzaamheid in de brede zin van het woord. We willen een goed gepositioneerde leverancier zijn in het kant-en-klaarsegment, want we geloven sterk in de toekomst van deze producten", besluit Félix Moracho.

Voor meer informatie:
Ana San Romualdo
Huercasa 5.ª Gama, S.A.
C/ Dehesa Boyal, sn.
40297 Sanchomuño (Segovia) - Spanje
Tel: +34 639619994
[email protected]
www.huercasa.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer