La Tomate des frères Besnard:

"Consumentenaankopen tomaten nemen alleen maar toe"

In 2021 is een nieuwe tomatenkas in gebruik genomen in Ouarville in de Franse regio Eure-et-Loire. Het idee voor de kas komt van Alexandre en Florent Besnard, twee broers die graag smakelijke producten wilden telen zonder daarbij gewasbeschermingsmiddelen in te hoeven zetten en met een kleine(re) ecologische voetafdruk.

"Het idee ontstond in 2018. De bouw van de kas is toen eerst opgestart in samenwerking met de toenmalige directeur van de Direction Départementale des Territoires en het parlementslid voor het kiesdistrict in het zuiden van het departement, met het oog op de ontwikkeling van een ander gewas en de diversificatie van de land- en tuinbouw in Eure-et-Loire. De land- en tuinbouw was vooral gericht op het telen van aardappelen en uien en daar mocht best verandering in komen."

"Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om tomaten te telen, omdat tomaten de best verkochte groenten zijn," legt Alexandre twee jaar geleden uit. Waar staan de twee broers nu?

"We hebben heel goede feedback van onze klanten gehad"
"We zijn in januari 2022 begonnen met het planten van rode cherrytomaten." Volgens Alexandre was het eerste jaar vooral een jaar om van te leren. "Omdat er in de regio helemaal geen kassen stonden, was het moeilijk om opgeleid personeel te vinden."

"Omdat niemand ons nog kende, moesten we ervoor zorgen dat we onze stempel op de markt drukte." 2023 belooft echter een succesvol jaar te worden. "We bevinden ons nu 1 week in het tussenseizoen en de afzet van de tomaten verloopt nu al perfect. We hebben van onze klanten heel goede feedback gekregen, zowel over de smaak als over de kwaliteit van onze tomaten. De aankoophoeveelheden van klanten nemen alleen maar toe, vooral omdat de situatie op de markt voor cherrytomaten in tegenstelling tot vorig jaar goed is."

2024: vergroting van het areaal en diversificatie
Alexandre en Florent telen rode cherrytomaten op 1,6 hectare (in kassen van 10 hectare) en genereren een opbrengst van 500 ton cherrytomaten per jaar.

Dit jaar zijn daar gele cherrytomaten en trostomaten bijgekomen en vanaf 2024 willen de broers Besnard daar nog eens 1 hectare 'oude' tomatenrassen (Noire de Crimée en Marmande en Cœur de bœuf) aan toevoegen, zodat ze een compleet assortiment kunnen aanbieden.

Er wordt tot slot nagedacht over een idee voor de rechtstreekse verkoop van tomaten, speciaal voor mensen die in de buurt wonen, want velen van hen hebben de broers daarom gevraagd.

De tomaten uit Ouarville worden niet alleen verkocht in plaatselijke supermarkten, maar ook op de MIN markt in Rungis en bij groenteboeren.

Voor meer informatie:
La Tomate des frères Besnard
28150 Ouarville, Frankrijk
alexandre.besnard@gadz.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.